„Немањићи“ у Смедеревској тврђави, 47. снимајући дан серије

У малом граду Смедеревске тврђаве снимају се сцене једне од најзначајнијих серија РТС-а „Немањићи – рађање краљевине“, по тексту Гордана Михића. Екипа серије приближава се половини снимања, а након Деспотовог двора, одлазе у Липовицу. Наша екипа била је на њиховом 47. снимајућем дану.

Унутар зидина Смедеревске тврђаве снима се један део приче о средњовековној династији, која је владала на нашим просторима више од два века. За време Стефана Немање, који је био владар 37 година, Србија је била једна од највећих земаља Балкана, а он ју је такву оставио својим синовима Стефану и Вукану.

„Борба за влашћу је мењала људе као што су мене моја браћа затварала, све због власти. Тако и ја моје синове учим да се воле и да буду заједно и да нема никакве омразе међу њима“, прича глумац Младен Нелевић.

У импозантном простору, обогаћеном кулисама, снима се састанак Исака Анђела, византијског цара, после победе над Немањом и њихови преговори који су уследили. Поред бројне глумачке екипе, за потребе ових сцена ангажовано је више од 60 статиста.

Продуцент серије Мишко Стевановић открива да имају одговорност да пренесу историју на прави начин, користећи историјске податке. „Исто тако, редитељи и сценаристи имају ту слободу да уметнички прераде и дораде, јер ово треба да буде час и историје и уметности“, додаје Стевановић.

Кулисе коришћене за потребе снимања биће неко време део ентеријера деспотовог двора.

„То је прича град у граду, то је жеља свих Смедереваца да једног дана заиста тврђава добије свој садржај“, истиче др Јасна Аврамовић, градоначелница Смедерева.

После Смедерева, екипа серије се сели у Липовицу, потом Космај, Студеницу, Делиблатску пешчару да би се осликало што више детаља током сеоба које су следиле. Играна серија о Немањичима имаће 12 епизода, а емитовање прве еписоде биће пред крај године на РТС-у.

Остали аутори: Биљана Јовић
број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 26. мај 2017, 19:18) - Славен Станојевић [нерегистровани]

Ја мислим...

Ја мислим да не треба да се угледају на неку тамо ткз. Игру престола... По мени, најбољи пројекти настају када се нико не копира... Ово је добар пројекат, као и досадашњи пројекти Санта Марија дела Салуте, Војна академиија, Село гори а баба се чешља, Убице мог оца, Дневник машоновође, Комшије, Пансион Европа, Горчило, Сумњива лица... Серија Немањићи - рађање краљевине има одличан наслов и одличну глумачку екипу почевши од Војина, Младена, Александра, Слободе, Наде...

(среда, 24. мај 2017, 15:20) - anonymous [нерегистровани]

slika

na tom crtezu, tj. slici nije stefan nemanja, vec car dusan....

(среда, 24. мај 2017, 12:42) - anonymous [нерегистровани]

Предлог

направите визуелно узбудљив сајт серије, са позадинама, новостима са снимања, историјским локацијама и сличним садржајем који би занимао све нас, а можете и зарадити на рекламама и продаји комерцијалне робе са логотипом серије, нпр: мајице, накит, мачеви, макете, играчке и сл. Угледајте се на ХБО са њиховом Игром престола