„Немањићи“ у светлу ватре, бакљи и свећа

На снимању серије „Немањићи – рађање краљевине“, највећем и најзахтевнијем пројекту РТС-а, окупљени су врхунски професионалци. Велика је одговорност сваког од њих, а како ће прича о српској династији изгледати зависи и од директора фотографије. Сценарио Гордана Михића и замисли редитеља Марка Маринковића морају проћи кроз објектив камере, а то је задатак Небојше Башића.

Имајући у виду историјско раздобље представљено у серији, посебан изазов за директора фотографије Небојшу Башића је осветљење.

„Цело осветљење је базирано на ватри, дакле све је то ватра, бакља, свећа итд. То је нешто што је у фотографском смислу визуелизација овог пројекта у ентеријерима. Ја своје осветљење базирам на тим изворима, некад је то проблем, али некад је добро јер ми пружа могућност да направим неки 'штимунг' – неку атмосферу коју не бих могао да је то нека савремена тема“, објашњава Башић.

Како се камером ухвати дух времена о којем нема много расположивих докумената ни много објеката, изузев манастира и цркава, и како су оживљени ликови познати нам углавном са фресака и из српске средњовековне књижевности?

„Што се тиче фресака, није нам то била референца. Референце су нам биле можда неки филмови који су снимани у сличном окружењу, који потичу из исте епохе, што се тиче приче. Такође, неке слике, рецимо, ликовна дела, на пример Жорж де ла Тур, зато што је он сликао сцене где постоји свећа у кадру, врло је специфично осветљење на његовим сликама“, рекао је Башић.

Сниматељу помаже и то што су објекти прављени специјално за снимање, а чим се уђе у такав простор већ постоји једна врста стилизације.

Док се у ентеријеру осветљење лако контролише, у екстеријеру се често не може одржати континуитет светла и то може да представља проблем, Ипак, екипа је спремна да брзо реагује и да, ако падне киша, уђе у студио. Увек постоји резервни план, каже Небојша Башић.

Остали аутори: Гордана Главинић
број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 12. јун 2017, 08:49) - Janko [нерегистровани]

Tehnički detalji

Možete li napisati nešto o tehnici koja se koristi za snimanje serije, na primer tip kamere, objektivi, u kojoj rezoluciji, i sl.? Nešto poput onoga što se na IMDb-u može naći u odeljku Technical Details za svaki naslov. Bilo bi lepo videti i neke fotografije zakulisja i sve rasvetne opreme koja se koristi.

(субота, 15. апр 2017, 09:59) - Vlado [нерегистровани]

Zudnja

Prve scene studijskog snimanja izgledaju odlicno, bice to sve dobro uradjeno. Ovaj narod prosto zudi za srednjovekovnom tematikom pre i posle Nemanjica, nadati se da ce se projekat nastaviti sve do cara Dusana, Kneza Lazara i Kosovskog boja. Kakva bi se dala uraditi sama bitka, postideli bi se u Holivudu, zmarci me prolaze na samu pomisao.

(субота, 15. апр 2017, 05:19) - Петар Јараковић [нерегистровани]

jarakovicpetar@yahoo.com

Господо,
Дивљење за подухват. Имајте на уму да сте се латили веома одговорног посла. Нећете сигурно задовољити очекивања свих, то је и немогуће. Потрудите се да и визуелни доживљај тог славног времена буде што примеренији.