На снимању „Немањића“, највеће сериjе у историји РТС-а

Играна серија о династији Немањић, у режији Марка Маринковића и према сценарију Гордана Михића, највећи је досадашњи пројекат РТС-а. Једна од 220 локација на којима ће настајати сцене из велике српске историје је Липовачка шума, а сет који смо данас имали прилику да посетимо може да се мери са сетовима најбољих светских серија.

Oдговорни уредник драмског и серијског програма РТС-а Марко Новаковић, редитељ дела Марко Маринковић, глумци Војин Ћетковић, Нада Шаргин и Милена Павловић Чучиловић само су неки од чланова бројне екипе којa вредно ради и снима већ две седмице.

Новаковић је истакао да је ово вероватно највећа и најобимнија играна ТВ серија коју Радио-телевизија Србије ради у својој историји. „Пре мало више од годину и по дана смо ушли у припрему за јавни анонимни конкурс за сценарио који је имао радни наслов Крунисање Стефана Првовенчаног – прва немањићка краљевина, да би данас носила назив Немањићи – рађање краљевине. Конкурс је био анониман да би сви писци имали подједнаке шансе да управо њихов текст буде и реализован.“

„Овај датум и 800. годишњица од рађања прве краљевине Србије, у нашим професионалним животима, јединствена је прилика када ћемо моћи оваквом серијом то и да обележимо. Није случајно да је на јавном анонимном конкурсу управо Гордан Михић био тај чије је име прочитано када је отворена шифра са његовом ковертом. Михић је уткан у кинематографију и телевизију ове земље“, додао је одговорни уредник драмског и серијског програма РТС-а.

Редитељ Марко Маринковић открива да серија јесте велика, али и да су услови врхунски за нашу продукциону ситуацију.

„РТС је омогућио целом ауторском тиму да кроз дужу припрему – пошто радимо од маја прошле године – сагледамо и кроз анализу дођемо до правих решења. Сценаристика Гордана Михића је заиста била захтевна. Он је наш врхунски писац и занатлија, а ипак нам је продукционо високо поставио лествицу квалитета и то је оно са чиме смо се борили и шта смо припремали. Успешно савлађујемо и велике акционе сцене које су упоредиве са великим продукцијама. Липовачка шума, где снимамо, у серији је град и село Стефана Немање, а селићемо се и у Сирогојно. Радићемо до половине августа“, објаснио је Маринковић.

Редитељ додаје да човек који води пројекат, а невидљив је медијима, Мишко Стевановић, носи терет извршног продуцента који употпуњује све сетове на којима ће се снимати.

Војин Ћетковић, у главној улози као Стефан Првовенчани, открива да су маске тог времена, у којима смо затекли глумце, аутентичне и да не покушавају да их улепшају.

„Многи ће нам судити да ли је или није први српски краљ, зашто има овакве зубе, зашто су му овакве шаке, костим... Једноставно, нисмо ништа улепшавали. Не желимо да судимо историји нити неким ликовима. Просто радимо по сценарију и верујемо том делу ауторске екипе која је задужена за личности и догађаје. Покушавамо да одбранимо наше ликове, а не да им судимо. А и они су људи. Гордан Михић је урадио велику ствар што се језика тиче. Постоје архаичне речи али и савремени ритам у реченици, па мислим да ће бити врло приступачна за гледање.“

Ћетковић истиче да је акценат серије на драматуршки занимљивим моментима.

„Околности, које су историјске, саме по себи су веома драмске. Не знам ни сам број ратова које су Немањићи водили. Видећете како су се борили да сачувају део наше територије и да Србија постане краљевина. Појављују се и љубавне везе, борба за превласт, уништавање себи најближег...“

„Данас смо снимали Стефана Првовенчаног након борбе са братом, који лута шумом, када га проналазе и спасавају два измишљена лика. Са Небојшом Глоговцем, који игра мог брата Вукана, много сам глумио у прошлости и задовољство је са њиме радити. Не знам који део сценарија ми је најзанимљивији. Увек када први пут прочитам сценарио, запишем себи најзанимљивији део. Иако сам снимао сутрадан ујутру, увече сам га прочитао у даху и просто не знам шта бих издвојио“, каже Ћетковић.

Глумица Нада Шаргин каже да у историји има мало информација о женама у време Немањића, али да су оне биле велика подршка, поготово ако су њихови мушкарци имали обавезу према држави и народу: „Жене су биле много јаке, свашта им се дешавало, за тако нешто је требало имати много стабилности у себи. Тако је и мој лик написан. Рашка је подршка, стабилност, љубав, једноставно жена.“

Предвиђено је да снимање серије траје четири месеца, а почетак емитовања планиран је за сам крај 2017. године, у којој се обележава 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног.
На снимању "Немањића", највеће сериjе у историји РТС-а
број коментара 24 Пошаљи коментар
(четвртак, 22. јун 2017, 13:21) - Milan [нерегистровани]

odgovor

SteFan ,nije IME...grč-stefanos ( venac)..titula..16 Nemanjića je nosilo tu titulu..

(субота, 01. апр 2017, 13:17) - anonymous [нерегистровани]

psi

zato sto nisu zeleli da plate dresirane sopove koji su rodom bliski molosu vec je neki lokalac na kanapu doveo svoja 2 ljubimca

(субота, 01. апр 2017, 00:31) - Lazar [нерегистровани]

Odlicno

Odlicno je koliko mogu da vidim iz prve ruke a takodje i iz slika. Nesto sveze i nesto novo na nasoj kinematografiji. Cini mi se, ako ne uniste nesto do tada, da ce ovo biti jedna od najboljih srpskih serija u poslednjih 20 godina. Svidja mi se koncept, nesto tipa ''Vikings'' na Netflixu a i kasnije na History channel. Do sada imam samo reci hvale, ova serija ce premasiti sva ocekivanja.

(петак, 31. мар 2017, 20:22) - Миленко [нерегистровани]

Књиге у руке

Ако се серија буде снимала као филм Косовски бој са доста историјских пропуста и неистина а то све гледаће и наша деца онда господо треба добро да се замислите,јер све ваше пропусте искористиће неко други као и до сада.Сви озбиљни западни продуценти,режисери,па и глумци добро науче и проуче и информишу се о том делу историје о коме снимају одређени филм и тек онда се упуштају у тај подухват а овде према сликама већ се виде пропусти, и велика штета се чини а имате огромну шансу да нас представите у великом светлу код нас па и у свету али на вама је.

(петак, 31. мар 2017, 14:06) - OMMP [нерегистровани]

Psi

Bez želje da komentarom upropastim lepu vest, ali ako može neki istoričar pa još ako je i kinolog, tim bolje, da mi objasni kako (ako je bilo nekih poklanjanja kučića, ili udadbi pa donošenje ljubimaca) su irski, ili škotski hrtovi (ili oba) dospeli u Rašku?

(петак, 31. мар 2017, 12:50) - anonymous [нерегистровани]

Drago mi je

Drago mi je sto Srbija, takva kakva je , sao Cetkovica od glumaca ima... A jos nije ni prosecan, nego daleko ispod proseka... Kao da, boze moj, nemamo nikoga vise ko bi mogao da glumi... Sve se jedni te isti ljudi vrte po serijama, sto rece neko ,,samo bez aorista molim vas"... Ali sumnjam iskreno da ce ovo da bude priblizno dobro koliko bi trebalo, mada ,,ubice moga oca" su iznenadile (bar mene), mozda iznenadi i ovo. Videcemo...

(петак, 31. мар 2017, 11:44) - anonymous [нерегистровани]

Ok

Ako bude kao Vuk Karadzic bice odlicno, a ako.napravite nesto tipa Ranjeni orao i ostale Bosiljcic limunada msm da je zalud bacanje novca.

(петак, 31. мар 2017, 10:33) - anonymous [нерегистровани]

nadam se odličnoj režiji

Nadam se da će ova serija imati jednu snagu, kvalitet, kameru i režiju na nivou poznate svetske serije "Igra prestola" pošto je atmosfera upravo takva, srednjovekovna. Naravno reč je o dve različite tematike, ovde je reč o pravoj istoriji, a u Igri prestola o izmišljenoj sa elementima epske fantazije ali ipak dao sam jednu paralelu kao recept kako bi trebala izgledati naša serija u smislu neke atmosfere. Nadam se da će to biti urađeno vrhunski, a po mom mišljenju i igrani film Boj na Kosovu trebalo bi ponovo snimiti kao "rimejk" budući da je stara verzija sada već nekako suviše amaterska u pogledu režije.

(петак, 31. мар 2017, 09:52) - Vlado [нерегистровани]

Dvor

Dvor od drveta, a sagradili na stotine manastira od kamena pocevsi od Hilandara. Ako je zbog budzeta onda mogu i da razumem.

(петак, 31. мар 2017, 09:38) - anonymous [нерегистровани]

Пропаст

Бојим се да ће ово да буде пропаст, као и многи пројекти до сада.