Тринаеста епизода "Зора"

Стефан затражи од Саве да оде код угарског краља Андрије и да преговара са њим. Андрија је љут што ће Стефан бити крунисан јер себе сматра краљем Србије. Дан је изузетно врућ и Андрија тражи од Саве лед за вино кад га већ сматрају чудотворцем. Ледена киша заиста падне и Андрија одустане од напада на Србију.

Црква Светог Петра и Павла. Крунисање Стефана Немањића. Папски изасланик обавља церемонију на латинском језику.

Стефан тражи да се Сава врати у Србију и добије пристанак за самосталност српске цркве од никејског патријарха. Никејски цар Теодор Ласкарис дâ Сави пристанак за осамостаљење српске цркве. Теодор убеди Саву да буде архиепископ. Томе се узалудно противи Хоматијан, архиепископ Охридске архиепископије, под којом је до тада била Српска православна црква.

Редитељ серије је Марко Маринковић, а сценариста Гордан Михић.

Главне улоге у тринаестој епизоди играју Војин Ћетковић, Драган Мићановић, Слобода Мићаловић, Вучић Перовић и Зафир Хаџиманов.

(Недеља, 6. мај, 20.05, Први програм РТС-а)

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 10. мај 2018, 09:47) - nina [нерегистровани]

Sloboda

Odusevljena sam sa serijom. Nadam se nastavku. Poslednji kadar,ostavlja bez daha. Sloboda u fantasticnom kostimu sa toliko emocija,prelepo....nemam reci.

(понедељак, 07. мај 2018, 11:53) - anonymous [нерегистровани]

Nemanjići

Prelepa serija!Hvala RTS -u što ste snimali srpsku istoriju!Samo tako nastavite!

(понедељак, 07. мај 2018, 11:32) - anonymous [нерегистровани]

FILM o Stefanu Prvovenčanom

Na kraju odlično ! Sada od svih emisija treba napraviti FILM o Stefanu Prvovenčanom, a skoro celu poslednju emisiju ostaviti u filmu.

(понедељак, 07. мај 2018, 10:26) - anonymous [нерегистровани]

Svaka cast

Prelepa epizoda. Najbolja do sada. Nemanjici su zaista bili cudo. Dar od boga. Samo tako nastavite. Jedva cekamo drugu sezonu. Najjaca tacka serije su kostimi, muzika i gluma glavnih glumaca. Ispunili ste sva ocekivanja.

(недеља, 06. мај 2018, 21:46) - anonymous [нерегистровани]

Svaka cast!

Najlepsa epizoda do sad :) Prelepi kostimi i scene, nadam se da ce biti jos sezona..