Сања Илић и „Балканика“ новим албумом за ПГП РТС славе две деценије рада

Култна српска група Сања Илић & „Балканика“ публици поклањају нови, пети студијски албум под називом "Stand Up". Поводом обележавања јубилеја биће одржан и концерт у београдској Комбанк дворани 20. марта.

Две деценије прошло је од изласка албума Балкан 2000. Те композиције стекле су епитет врхунских примера неговања и очувања културне баштине ових простора. Аутор Сања Илић и „Балканика“ сада су спремни да помере сопствене границе и представе се у новом светлу, стилски истрајавајући на препознатљивом певању и музицирању.

„Нови албум Stand Up донеће опет једну нову 'Балканику', која ће такође бити веома интересантна за слушање, необична... Чак има неколико песама на енглеском језику. Спремљене су за светско тржиште, али смо хтели да их поделимо и са нашом публиком. Мислим да ће се доста пуштати на радију. А када снимимо концерт, који се одржава у марту, верујем да ће и видео снимци тог извођења бити често емитовани на ТВ станицама“, каже Сања Илић.

На албуму Stand Up (ПГП РТС) је 12 нових песама, а као бонус нумера је евровизијска композиција Нова деца.

Називи песама такође наслућују да се ради о интересантаном и разноврсном студијском музичком материјалу: One Love и Нанана, али и Далеко високо, Ташана, Виле...

Занимљиво је и да је једна од песама, у оригиналном називу Don't Cry, препевана са енглеског на српски језик, што многи сматрају раритетом у домаћој музичкој продукцији. Управо ова српска верзија, песма За крај је током протеклих година доживела екранизацију и стекла велику популарност.

„'Балканика' се увек издвајала по оригиналности и добро одабраној мери имплементације етно музике, зато што је она за мене више као инспирација. Не желим да свирамо чисти етно. То препуштам оним срединама које са колена на колено преносе ту музику и чувају је за следећа покољења. У мојој музици се наравно користе и разни народни инструменти Балкана, али се ипак свира на нешто модернији начин, не сасвим стандардно. И сама хармонизација композиција условљава нови приступ музицирању. Све то заједно, као финализовано стваралачко дело, бива оно 'старо', а потпуно ново“, објашњава Сања Илић.

Пети студијски албум групе Сања Илић и „Балканика“ биће у продаји од 11. фебруара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво