Читај ми!

Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања

Законом о јавним медијским сервисима ("Службени гласник РС" бр. 83/2014, 103/2015, 108/2016, 161/2020, 161/2020 и 129/2021), од 1. јануара 2016. године, уводи се обавеза плаћања таксе за јавне медијске сервисе.

Обвезник плаћања таксе

Oбвезник плаћања таксе је свако физичко и правно лице које је корисник мерила електричне енергије по стамбеној јединици, односно пословном простору (члан 38 Закона о јавним медијским сервисима).

Начин плаћања таксе

Висина таксе за јавни медијски сервис јединствена је на целој територији Републике Србије и за 2022. годину износи 299,00 динара.

Законом о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис ("Службени гласник РС" бр. 112/2015, 108/2016, 95/2018, 86/2019, 153/2020 и 129/2021), такса се наплаћује корисницима мерила електричне енегије, преко рачуна за испоручену електричну енергију, испостављеног од стране снабдевача.

Ослобађање од обавезе плаћања таксе

У члану 42 Закона о јавним медијским сервисима, наведени су услови за ослобађање од обавезе плаћања таксе за јавни медијски сервис. (Грађанима који не морају да плаћају таксу, новац ће бити враћен)

Од обавезе плаћања таксе ослобађа се физичко лице, корисник мерила електричне енергије, које живи у једночланом домаћинству или је хранилац породице у вишечланом домаћинству, уколико је:

1. Особа са инвалидитетом са 100 одсто телесног оштећења;

2. Особа са инвалидитетом са мање од 100 одсто телесног оштећења, ако јој је, у складу са одредбама посебних прописа, признато право на додатак за туђу негу и помоћ;

3. Лице које је трајно изгубило слух или слепо лице;

4. Корисник права на новчану социјалну помоћ;

5. Пензионер са минималном пензијом;

6. Физичко лице корисник више мерила електричне енергије, за мерило електричне енергије, у стамбеној јединици, односно пословном простору, који се не користи

Право на ослобађање од обавезе плаћања таксе, за тачке од 1 до 6, остварује се на основу захтева који се подноси на обрасцу 1 (word doc format / pdf format), уз прилагање потребне документације (саставни део обрасца 1 је обавештење о потребној документацији за ослобађање од плаћања таксе за јавни медијски сервис). 

Од обавезе плаћања таксе ослобађају се и:

7. Установе које се у смислу закона који уређује област социјалне заштите сматрају установама за смештај корисника, образовно-васпитне установе, здравствене установе и организације особа са инвалидитетом и предузећа за радно оспособљавање и запошљавање особа са инвалидитетом;

8. Дипломатско-конзуларна представништва, под условом реципроцитета.

Право на ослобађање од обавезе плаћања таксе, за тачке 7 и 8, остварује се на основу захтева који се подноси на обрасцу 2 (word doc format / pdf format), уз прилагање потребне документације (саставни део обрасца 2 је обавештење о потребној документацији за ослобађање од плаћања таксе за јавни медијски сервис).

Захтев за ослобађање од плаћања таксе за јавни медијски сервис, корисник мерила електричне енергије по стамбеној јединици, односно пословном простору, подноси се Радио-телевизији Србије. За мерила електричне енергије по стамбеној јединици, односно пословном простору, којa се налазe на територији АП Војводине, захтев се подноси Радио-телевизији Војводине.

Јавни медијски сервис по поднетим захтевима доноси одлуке о ослобађању од обавезе плаћања таксе за јавни медијски сервис у складу са законом којим се уређује општи управни поступак.
Овлашћена службена лица надлежног организационог дела Радио-телевизије Србије, ПЈ Пословни инжењеринг и ИТ-Служба пословни инжењеринг, за поступање у управној ствари у вези са ослобађањем од обавезе плаћања таксе за јавни медијски сервис су:

за вођење поступка и одлучивање у управним стварима:

1. Ксенија Вујовић

2. Милена Јојић

за вођење поступка у управној ствари:

1. Данијела Сакан Станчић

2. Верица Саватић Стефановић

за предузимање радњи у поступку пре доношења решења:

1. Валентина Шћекић

2. Маријана Јелић

3. Дејан Цвијић

4. Катарина Филиповски

5. Жељка Грозданић

6. Наташа Мијатовић

7. Јелена Филиповић

Овде можете преузети Правилник о спровођењу поступка по захтевима за ослобађање од обавезе плаћања таксе.

Захтев за ослобађање од плаћања таксе за јавни медијски сервис, који подлеже решавању од стране Радио-телевизије Србије, у складу са насталом епидемиолошком ситуацијом изазваном  вирусом COVID 19, можете поднети:

електронским путем на имејл адресу: taksajms@rts.rs

или путем поште на адресу:

Радио-телевизија Србије
Служба пословни инжењеринг
Кнеза Вишеслава бр. 88
11030 Београд

Контакт телефони за информације:
(+381 11) 655-2694, 655-2552, 655-2695, 655-2550, 655-2564

Писмо Драгана Бујошевића гледаоцима Радио-телевизије Србије

број коментара 68 Пошаљи коментар
(среда, 25. дец 2019, 11:03) - anonymous [нерегистровани]

TV pretplata je krivicno delo

Zivim u Austriji i ovde vam drzava posalje ugovor o TV pretplati u kojem morate navesti da posedujete TV aparat (a ne elektricno brojilo) u domacinstvu da bi ste bili pravno obavezni da placate TV pretplatu. Znaci onaj ko nema TV aparat u kuci i nije potpisao nikakav ugovor o TV pretplati ne placa istu. Jasno i glasno, zakonski i pravno a ne kao kod nas. Stoga TV pretplata u ovakvom kontekstu u Srbiji je ilegalna i nema nikakve pravne osnove. Zakon moze da donosi svako ali to ne znaci da je zakon pravedan i posten ( kao sto ovaj o TV pretplati nije).

(среда, 24. јул 2019, 09:02) - anonymous Kraljevo [нерегистровани]

Niko se ne javlja ni najedan od navedenih kontakt telefona već tri nedelje

Poslao sam 07.maja 2019 zahtev mejlom za produžetak od oslobađanja TV pretplate za narednih godinu dana. Posle nekoliko dana potvrđen mi je prijem mejla pošto sam zvao telefonom. Sada, u julu mi je stigao račun sa uključenom TV pretplatom. Na kontakt telefone niko se ne javlja već tri nedelje.

(уторак, 14. мај 2019, 22:32) - anonymousStojmenovic Mladen [нерегистровани]

Kako da otkazem TV Pretplatu

Posto radim 35 god.u inostranstvu i nema niko u kuci i jednom godisnje dolazimo od 10 do 15 dana.
Najvise to se moze i dokazati u EPSu Da ne trosimo struju.pa vas molimda mi odgovorite kako da se odjavim od TV pretplate.
Hvala unaprd.

(уторак, 19. мар 2019, 12:08) - Dimitrije [нерегистровани]

Oslobadjanje od TV pretplate

U selu gde su mi ziveli roditelji na brojilo placam taksu za TV pretplatu. Kako to da odjavim pita uredan gradjanin ove drzave koji do sada izmiruje sve obaveze.

(уторак, 26. феб 2019, 15:15) - anonymous [нерегистровани]

Pismo

Postovanje!
Zelim da odjavim TV pretplatu u porodicnoj kuci u kojoj niko ne zivi. Kuca se nalazi u Horgosu ul. Brezina br 7.
hvala

(четвртак, 29. нов 2018, 10:55) - Darko Urošević [нерегистровани]

Oslobađanje od takse više broila u vlasništvu

Poštovani ,
Naime živimo u domaćinstvu u Smederevskoj Palanci gde postoji Treća tarifa (energovana električna energija) koja se isklučivo koristi za termo akumulacione peci bojlere itd,Ta vrsta usluge podrazumeva da je imamo 9 časova u jednom danu a drugo brojilo koje imam je takođe na istom objektu i ono se koristi normalno u dve tarife. Tako da i sa jednog i sa drugog broila koristim električnu energiju u jednom objektu na koji nacin mogu da se oslobodim plaćanja rtv pretplate na brojilu energovane el. energije .Pozdrav!

(среда, 05. сеп 2018, 09:38) - Branka [нерегистровани]

Molba

Poštovani, moj otac je umro a na njemu se još uvek vode 4 brojila. Dva su u kući gde živi jedna porodica, treći je u garaži od iste kuće a četvrti u selu gde niko ne živi. Molim Vas da mi kažete šta ja treba da radim ? I od kojih brojila mogu biti oslobođena?

(недеља, 06. мај 2018, 21:10) - anonymous [нерегистровани]

Такса за тв претплату

Поштовани,
да ли сте добили одговор у виду решења од РТС-а за ослобађање од ТВ претплате?

Поздрав!

(понедељак, 23. апр 2018, 11:39) - Žarko Sarcevic [нерегистровани]

Produženje ugovora o ne placanju takse

Molim da mi odgovorite sta mi je potrebno i kako i gde da prosledim produžetak ugovora o ne plaćanju takse,jer je sve ostalo kao i prošle godine.I dalje nemam potrosnju struje i ne živim tamo.Nema ni objekta na tom placu.Ni jedan od ovih telefona mi se ne javlja.Žarko.

(петак, 07. јул 2017, 12:56) - Šop Stjepan [нерегистровани]

...

molio bih vas tačnu poziciju (frekvenciju) RTS Satelit sad se izmenila pa nisam u mogučnosti gledat vaš program unapred se najtoplije zahvaljujem