Саопштење о наплати претплате за 2013. годину

Протекле године просечан степен наплате претплате износио је 30,6 одсто.

Током јануара и фебруара 2014. године у више дневних листова објављени су подаци о висини дуга за претплату, као и подаци о висини наплате у 2013. години, који у потпуности не кореспондирају са стварним стањем остварених резултата наплате.

Као извор података наводи се сајт Министарства привреде, на коме је дата "Лична карта" ЈП "Електропривреда Србије", са којег су из контекста извучени следећи, непотпуни, подаци за 2013. годину:
- фактурисана претплата (2,5 млрд. РСД),
- наплаћена претплата (379 мил. РСД),
- ненаплаћена претплата (2,1 млрд. РСД).

Уколико се у новинским чланцима цитира званичан податак, добијен од стране РТС-а, да је на нивоу Србије у 2013. години просечан степен наплате претплате 30,6 одсто, потпуно је нелогично да се за корпус од преко 2,4 милиона обвезника - којима се месечно, преко обједињеног рачуна, фактурише РТВ претплата у висини од 500 РСД - објави податак о износу годишње наплате од само 379 милиона РСД.

Пласирање непроверених и уједно нетачних података негативно се рефлектује на резултате наплате претплате јавних сервиса Србије, а иствремено грађане који редовно измирују законску обавезу доводи у незавидан положај.

Ради објективног информисања јавности, дајемо податке за 2013. годину о резултатима наплате РТВ претплате, оствареним преко обједињеног рачуна за електричну енергију и РТВ претплату:
- укупно фактурисана претплата на нивоу Србије: 15,05 милијарди РСД;
- просечан степен наплате на нивоу Србије: 30,6 одсто
- укупно остварена наплата претплате на комплетној територији Србије: 4,6 милијарди РСД;
- припадајући износ РТС-а (у складу са Законом о радиодифузији) од наплаћене претплате: 3,4 милијарде РСД.

Пословни инжењеринг РТС-а

број коментара 0 Пошаљи коментар