Читај ми!

Британски градови се већ утркују за организацију Евросонга, понуде дали Лондон, Бирмингем и Глазгов

Европска радиодифузна унија одлучила је да Велика Британија, као другопласирана на овогодишњем „Евросонгу”, буде потенцијални домаћин такмичења следеће године. Упркос томе што одлука није коначна, многи британски градови су се већ понудили да организују највећу музичку смотру у Европи, укључујући и Лондон, Бирмингем, Глазгов.

Без обзира на то што је британски јавни сервис Би-Би-Си на одлуку Европске радиофиузне уније (ЕБУ) да Великој Британији понуди организацију „Песме Евровизије” следеће године одговорио да ће понуду размотрити, то није спречило да се локалне самоуправе највећих британских градова ставе на располагање за такмичење следеће године.

Упркос томе што Украјина тражи поништење одлуке ЕБУ-а, за организацију „Евросонга” понудили су се највећи британски градови – Лондон, Бирмингем, Глазгов.

Градоначелник Лондона Садик Кан на Твитеру је објавио да ће „Лондонци раширених руку дочекати 'Евровизију'” и додао да су спремни да организују такмичење на којем би се „указала част украјинском народу”.

Лондон има највише евровизијског искуства – био је домаћин такмичења четири пута, а последњи пут 1977. године.

Последњи „Евросонг” на британском тлу одржан је 1998. године у Бирмингему, другом по величини граду у Великој Британији. Градски већник Џон О’Шеа кратко је објавио: „Већ смо то радили, можемо поново”. 

Понуду за организацију дао је и највећи шкотски град Глазгов и то преко премијерке Шкотске Николе Стерџон.

„Волели бисмо да Украјина може да организује 'Песму Евровизије', али разумемо да то није могуће у овим околностима. Међутим, знам за једну одличну дворану на обалама реке Клајд”, објавила је Стерџонова на Твитеру мислећи на Глазгов.

Иако Глазгов никада није организовао такмичење, главни град Шкотске био је домаћин такмичења у филму о „Евросонгу”, па би одржавање такмичења у Глазгову одушевило многе обожаваоце „Песме Евровизије”.

Понуде за организацију преко Твитера дали су и Манчестер, Ливерпул, Белфаст, Абердин и Лидс, али процес одабира домаћина неће отпочети док Би-Би-Си не донесе коначну одлуку о прихватању организације такмичења. 

Иако је Велика Британија на „Евросонгу” победила пет пута, Би-Би-Си је био организатор чак осам пута, што је рекорд, управо због тога што је прихватао да организује такмичење када друге земље нису могле.

Холандија није била у могућности да угости такмичаре 1960, Француска је одбила да организује „Евросонг” 1963. године, а Монако је одустао од организације због недостатка капацитета 1972. године.

Последњи пут Би-Би-Си је „ускочио” уместо Луксембурга 1974. године, када је у Брајтону одржано можда и једно од најважнијих издања „Евросонга” на којем је победила шведска група Аба.