Читај ми!

ЕБУ: Евросонг 2023. у Уједињеном Краљевству уместо у Украјини, Би-Би-Си: Размотрићемо

Избор за најбољу песму Европе 2023. године, уместо у Украјини одржаће се у Уједињеном Краљевству, као овогодишњем вицешампиону, одлучила је Референтна група Европске радиодифузне уније. На одлуку ЕБУ, из британског јавног сервиса стиже одговор да ће размотрити могућност да Би-Би-Си буде организатор следећег издања највећег музичког такмичења.

„Након објективне анализе, Референтна група, управни одбор 'Евросонга', са дубоким жаљењем закључила је да, с обзиром на тренутне околности, безбедносне и оперативне гаранције потребне емитеру да буде домаћин, организује и продуцира такмичење за Песму Евровизије према правилима такмичења, украјински емитер УА ПБЦ не може да испуни", наводи ЕБУ у саопштењу.

Као резултат одлуке, у складу са правилима и како би се обезбедио континуитет догађаја, ЕБУ ће започети разговоре са британским јавним сервисом, као другопласираном, о потенцијалном домаћину „Песме Евровизије" 2023. у Уједињеном Краљевству. 

Реагујући на одлуку ЕБУ, из Би-Би-Сија наводе: „Јасно је да ово нису околности које би ико желео. Следећи одлуку ЕБУ, разговараћемо о могућности да Би-Би-Си буде домаћин 'Евросонга'“. 

Након победе представника Украјине на такмичењу за „Песму Евровизије“ у мају, Европска радиодифузна унија (ЕБУ) истраживала је опције за домаћина такмичења следеће године са украјинским јавним емитером који је већ организовао „Евросонг“ 2017. и 2005. године.

Традиција налаже да победник „Песме Евровизије“ буде домаћин такмичења следеће године, обезбеђујући одређене критеријуме, укључујући могућност одржавања манифестације и безбедност свих заинтересованих страна, укључујући јавност.

С обзиром на ратно стање на територији овогодишње победничке земље, наводи ЕБУ у саопштењу, спроведена је потпуну процена и студија изводљивости са украјинским националним емитером УА ПБЦ и стручњацима трећих страна, укључујући питања безбедности људи и обезбеђивања манифестације.

Такмичење за песму Евровизије је једна од најсложенијих ТВ продукција на свету са хиљадама људи које раде на догађају и присуствују догађају и потребно је 12 месеци за припрему.

ЕБУ је истакао да жели да се захвали украјинском националном емитеру на њиховој свесрдној сарадњи и посвећености у истраживању свих сценарија у недељама од победе „Калуш оркестра“ 14. маја у Торину и подели њихову тугу и разочарање што такмичење следеће године не може да се одржи у Украјини.

број коментара 0 Пошаљи коментар