Србија дебитује победом

Србија је као самостална држава први пут наступила на "Песми Евровизије" 2007. године у Финској и победила са песмом „Молитва“, Марије Шерифовић.

Бивша Југославија први пут је учествовала 1961. године, када је Љиљана Петровић извела композицију Неке давне звезде, аутора Јозета Привеска и заузела 8. место, док је победник био представник Луксембурга Жан-Клод Паскал песмом Nous les amoureux.

Већ 1962. Лола Новаковић је заузела 4. место песмом Не пали светло у сумрак, а победила је поново, трећи пут, Француска - песмом Un premier amour Исабел Обре.

За бившу Југославију посебно је успешна била 1989. година, када је победила група "Рива" из Задра песмом Rock Me, а последње заједничко представљање југословенских држава на "Песми Евровизије" било је 9. маја 1992. у Малмеу, када је наступила естрадна звезда Екстра Нена песмом Љубим те песмама и заузела 13. место.

Наредних година земље са простора бивше Југославије различито су учествовале, а Србија је захваљујући победи Марије Шерифовић у Хелсинкију 2007. године у 2008. била домаћин "Песме Евровизије".

Србија после 12 година паузе 2004. године, и то заједно са Црном Гором, наступа на такмичењу "Песма Евровизије".

Наша земља је, иначе, први дебитант у историји "Песме Евровизије" који је победио, иако су њени представници учествовали у оквиру бивше Југославије и потом државне заједнице са Црном Гором, 2007. наступила је први пут као самостална држава.

Марија Шерифовић рекордер је по броју поена које је добила (298), док су фински победници 2006. године, група "Лорди", на другом месту (292), а на трећем је Руслана, победница 2004. године која је имала 280 поена.

број коментара 0 Пошаљи коментар