Успешно завршена акција - уручени апарати свим породилиштима Србије

Свих 56 породилишта у Србији, добило је апарате за проверу слуха код новорођенчади. То је резултат хуманитарне акције Блица и РТС-а, под покровитељством Министарства здравља, а донацијама су је омогућили грађани и друштвено одговорне компаније. Новац је прикупљен у мају у Телетону РТС-а. Данас смо уручили и последња два апарата, породилиштима у Грачаници и Косовској Митровици.

У Србији се годишње роди око 60.000 беба, од којих 300 са оштећеним слухом. Како би лечење било што успешније, најбоље је испитати слух беба одмах по рођењу.

"Оштећење слуха код деце је велики здравствени и социјални проблем, ако се не дијагностикује на време. Из тих разлога је и значај овог апарата, јер све бебе рођене код нас убудуће ће имати могућност за рани неонатални скрининг слуха", објашњава неонатолог др Гордана Павловић из гинеколошко-акушерске клинике "Грачаница".

Др Милијана Миленковић, начелник Одељења гинекологије Болнице у Косовској Митровици, истиче да рана дијагностика подразумева и правовремено лечење.

Претходних месеци наша телевизијска лица заједно са колегама из Блица, обишла су сва породилишта у Србији.

"Успели смо да акцију коју смо покренули од марта месеца доведемо до краја. И успели смо да снабдемо свих 56 породилишта у Србији, а самим тим успели смо да уведемо нову скрининг методу у здравствени систем Србије, која је сада обавезна и на сву срећу део нашег успеха и на сву срећу апарати сада постоје", рекла је управница "Блиц фондације" Јелена Дракулић Петровић.

Задовољна су и ТВ лица, међу којима је и уредник у Информативном програму РТС-а Зоран Станојевић.

"Ми који смо учествовали из медија у овој акцији Блиц фондација и РТС-а смо такође радосни, привилеговани и мотивисани тиме што смо овде. Мотивисани да сличне апарате, неонаталне, наставимо да набављамо и да друге упутимо да посебно породилишта буду што боље опремљена", рекао је Станојевић.

Да би се више, боље и даље чуло за децу која имају проблем са слухом, организовали смо Телетон, емитовали много прича, телевизијских и радио спотова.

број коментара 0 Пошаљи коментар