Уручен 50. апарат за скрининг слуха беба

Свакој беби која се роди, одмах по рођењу биће проверен слух. Захваљујући хуманитарној акцији "Блица" и РТС-а, под покровитељством Министарства здравља, набављени су апарати за скрининг слуха за сва породилишта у земљи. Данас је уручен 50. апарат, добило га је породилиште у Клиничко-болничком центру "Звездара".

Димитрије је прва беба којој је у звездарском породилишту проверен слух и одлично чује. То је показао апарат за скрининг слуха. Породица Златановић неће бити једина која ће напустити то породилиште са добрим вестима.

"Ми имамо дугогодишње искуство у контроли слуха и управо оно што нам је био проблем јесте прекид континуитета због квара апарата, недостатка сервиса и то је оно што је превазиђено овом донацијом", наводи др Олга Станојловић, начелник Одељења неонатологије у КБЦ "Звездара".

Телевизијска лица РТС-а заједно са колегама из Блица обишла су 50 породилишта. Први апарат добио је Ниш, а последња два биће уручена у Косовској Митровици и Грачаници.

"Пре 10 месеци сам и сам први пут постао отац и као родитељ сам схватио колико значи када родитељ први пут препозна ваш глас. Једна оваква акција, да опремимо свих 56 породилишта, јесте на корак до краја и могу да кажем да смо ми у "Блиц фондацији" поноси што смо пре свега успели да усрећимо лекаре који раде у јако тешким условима и боре се сваки дан да нашој деци буде боље", истиче Предраг Михаиловић, заменик главног и одговорног уредника дневног листа Блиц.

Уредница Дневника 2 РТС-а Милица Недић истакла је да јој је част што може да уручи 50. апарат за скрининг слуха беба.

"Од почетка емитовања прича у нашој најгледанијој информативној емисији – Дневнику у пола осам, свега четири породилишта имала су апарате за скрининг слуха. Мени је част и задовољство што данас могу да уручим 50. апарат у овој нашој акцији и што ће се у наредне две недеље у свих 56 породилишта у Србији овакви апарати наћи", наводи Милица Недић.

Да би се још више чуло за децу која имају проблем са слухом, организовали смо "Телетон", емитовали бројне приче, телевизијске и радијске спотове.

"Ми о овоме маштамо 15 година и коначно смо дочекали да и наша клиника добије овај апарат", истиче др Слободан Костић, начелник неонатологије КБЦ "Др Драгиша Мишовић".

У Србији се годишње роди око 60.000 беба, од којих 300 са оштећеним слухом. Како би лечење што пре почело, најбоље би било испитати слух одмах по рођењу. То ће од сада бити могуће у свих 56 породилишта у земљи.

Остали аутори: Ивана Божовић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 22. јул 2016, 21:56) - Katarina [нерегистровани]

Vazno je sto RTS stvara lepe vesti

Bravo za Javni servis, u masi loših i tragičnih vesti, vi stvarate lepe i plemenite vesti! Lepo je znati da će od avgusta sva naša porodilišta imati aparat za proveru sluha beba. Bravo i svaka čast Blicu i RTS-u što su se setili da ne čekaju institucije i državu već ćemo upamtiti da su to, svojim donacijama, omogućili mnogi humani građani Srbije, uključivši se u Teleton. Bravo