Читај ми!

Сарадник за јачу породицу

Суочени с изазовима и кризама данашњице, проблеми породица у Србији постали су бројнији и сложенији. Циљ Уницефове кампање за срећнију породицу, коју подржава и РТС, јесте промовисање дечјих права и анимирање друштва да помогне породицама да превазиђу проблеме.

Према Уницефовом истраживању, које је обухватило 600 породица са децом из 28 општина у Србији, око 80 одсто испитаних изјаснило се да им је потребна додатна подршка у васпитању деце и решавању проблема. 

Слика на коју смо готово заборавили. Три генерације – бака и дека са сином, снајом и троје унучади – живе сложно уз узајамно поштовање и уважавање.

"Трзавица код нас нема, ми се лепо слажемо, идемо напред", каже Розика Стошић из села Ћуковац код Врања.

Њена унука Бојана каже да јој је лепо што живи са баком и деком, а помаже им кад год може.

Многа деца у Србији, међутим, не одрастају безбрижно јер трпе због проблема са којима се суочавају њихови родитељи. Проналажење начина да им се помогне није увек лак задатак.

Породични сарадник Селма Ћатовић објашњава да су највећи изазови у породицама у којима живе адолесценти јер треба пронаћи заједнички језик између различитих погледа родитеља и деце.

"Посредник је ту да створи спону, да чују једни друге, да потпомогне атмосферу – да кажу шта их мучи", истиче Ћатовићева.

Према речима Миле Луковић, руководиоца службе породичног сарадника, крајњи циљ јесте да се породица осамостали у функционисању и да се боље интегрише у локалну заједницу.

"Такође, и да развије вештине и тражи помоћ онда када поново дође у кризу", наводи Луковићева.

Бесплатних услуга подршке и помоћи нема довољно, па родитељи, нарочито они који имају децу с инвалидитетом, често су принуђени да их сами плаћају, а то није јефтино.

Многе добре и корисне услуге подршке трајале су док је било пара за реализацију пројеката.

"Локалне заједнице су те које примарно морају да пруже подршку породицама са децом. То је могуће урадити и са мало новца", објашњава Драгана Соћанин из удружења "Родитељ".

Према речима руководиоца програма за заштиту деце у Уницефу Катлин Брашић, неопходно је да се искористи сваки контакт где јавни сектор има додира са породицом, било да је то породилиште или полазак у школу.

"Потребно је да би се искористила прилика и делиле информације – шта је позитивно родитељство, како изаћи на крај са неким проблемима у породичним односима", истиче Брашићева.

Јака и стабилна породица највећи је ослонац за безбрижно одрастање малишана. Оно што одваја срећне од несрећних породица су конфликт, насиље...

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 28. сеп 2014, 20:19) - Бетмен [нерегистровани]

Саветници

Неопходно је да држава покрене програм у коме ће сарадници, али и психолози имати редовне разговоре како са пунолетним члановима породице на истој адреси, тако и са децом, па на време и утврђивати евентуалне проблеме и доносити мере за њихово решавање. Иначе, ако нека породица каже да нема трзавица, то није нормално. А надам се и да изјаве како им је потребна помоћ за децу нису изјављивали пред самом децом?

За претходни коментар - ја не знам како људи подигну и једно дете, а троје - капа доле. А вероватно ће ускоро и морати да се стоји са капом у руци, да се некако прикупе абнормалне паре потребне да се деца само нахране и обуку у земљи Србији, да не причам о школовању или нервном слому када дете пожели (гле дрскости) и да се бави неким спортом. 

(недеља, 28. сеп 2014, 20:01) - anonymous [нерегистровани]

sta vi podrzavate !?

Podrzite mene da izdrzim ovo sto se desava vec 25 godina da ja sa troje dece ostanem ziv i da ih nekako izvedem na put!!