Читај ми!

"Телетон" за Инклузивни центар

Грађани Србије упутили су 33.600 СМС порука и 9960 позива у хуманитарном контакт програму "Телетон" посвећеном деци са посебним потребама. Прикупљеним новцем биће изграђен и опремљен инклузивни сервисни центар за децу са сметњама у развоју у Београду.

У петом издању хуманитарног контакт програма "Телетон", посвећеном деци са посебним потребама, познате личности одговарале су на телефонске позиве гледалаца. Грађани Србије упутили су, према прелиминарним резултатима, 33.600 СМС порука и 9960 позива, чиме је ово издање "Телетона" било најуспешније до сада. Сваки позив и СМС порука представљали су директну донацију.

Прогам је организовала Радио-телевизија Србије, заједно са Рајфајзен банком и Народном канцеларијом председника Републике Србије. "Телетон" је контакт шоу-програм уобичајен у свету. Највеће светске телевизијске куће - CNN, BBC, MTV, PBS, путем "Телетона" прикупљају средства за оне којима је помоћ најпотребнија.

Средства прикупљена у вечерашњем контакт шоу-програму РТС-а намењена су за изградњу и опремање првог Инклузивног центра за децу са сметњама у развоју.

Са гледаоцима су разговарали: Жељко Јоксимовић, Данина Јефтић, Мирко Бабић, Ненад Окановић, Бојан Перић, Радош Бајић, Недељко Бајић, Тамара Драгићевић, Јелица Сретеновић, Слобода Мићаловић, Бранко Коцкица, Бане Трифуновић, Драган Вујић Вујке, Љиљана Хабјановић Ђуровић, Мина Лазаревић, Милка Цанић, Сузана Манчић, Сергеј Ћетковић, Милена Васић, Матеја Кежман, Гордан Кичић, Горица Нешовић, Драган Илић, Владе Дивац, Живко Гоцић, Милан Алексић, Жика Николић, Рада Ђурић, Јован Мемедовић и многи други.

Током емисије емитоване су и специјалне репортаже о проблему збрињавања и едукације најмлађих са сметњама у развоју.

Глумци Позоришта на Теразијама изводили су нумере из најгледанијих мјузикала тог позоришта, уз подршку великог оркестра, хора и балета Позоришта на Теразијама.

Рајфајзен банка и овог пута се, сходно друштвеној одговорности и сталним партнерством са РТС-ом приликом реализације „Телетона", прикључила акцији донацијом од 10 милиона динара. Донација Рајфајзен банке поводом обележавања деценије пословања компаније на овом тржишту већ је уручена Градском секретаријату за дечју заштиту, који ће руководити том установом.

Хуман и друштвено одговоран гест Рајфајзен банке изузетан је подстрек успешној реализацији изградње и опремања објекта Инклузивног сервисног центра, на територији општине Звездара у Београду.

Центар ће омогућити да се деца са сметњама у развоју укључе у редовне друштвене токове, допринеће јачању породичних капацитета, а уједно ће обезбедити једнаке услове и права за све. Планирано је да се васпитно-образовни програм одвија у специјално опремљеним учионицама/ креативним радионицама, за шездесеторо деце узраста 3,5 до 6,5 година.

Ово је пети "Телетон" који је реализовла Радио-телевизија Србије, заједно са партнерима пројекта, да би се помоћ пружила најугроженијим групама становништва. Сви досадашњи "Телетони" РТС-а (осим једног "Стави Краљево под кров"), били су посвећени помоћи деци.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 09. апр 2012, 13:27) - Nikola [нерегистровани]

SMS

U kuci imamo tri mobilna telefona i poslali smo 15 SMS poruka!

(понедељак, 09. апр 2012, 11:44) - Марта [нерегистровани]

Одлична акција

Свака част за акцију, напокон да се неко сети и те деце и свих осталих са разним различитостима. Надам се да ће акција да се шири. Имам само једну замерку, врло и је чудна та реч инклузија, поготову онима који говоре енглески. Доста звиучи грубо кад се користи у српском језику . Зар није постојала нека друга реч? Ово само питам, без икаквог сарказма. Колико људи у Србији разуме значење те речи. Ја сам сигурна да моји баба и деда не знају шта значи инклузија.

(понедељак, 09. апр 2012, 10:17) - Анони [нерегистровани]

Максимална подршка

Ово су ствари где морамо бити уједињени. И сам сам послао смс и искрено се надам да ће сав овај новац бити искоришћен у намењене сврхе.

(понедељак, 09. апр 2012, 01:39) - Крајишник . [нерегистровани]

Република Српска Крајина


Поштовање .

Да то је лепа акција кад се помажу деца , неможе лепше , то нам фали , да помогнемо једни друге у ове дане .

А они који то организују и телевизију Кажу Бог ће то да плати и тродупло , на том кажу нешкртари ни мало .

Јер то су велике ствари које ревно записују Анђели који то прате .

Мора се признати лепа вест за Прочитати .

Кордунаш .

(недеља, 08. апр 2012, 23:04) - Ivana [нерегистровани]

Teleton

Svaka čast za akciju koju ste organizovali. Pokušala sam da Vas pozovem iz Banja Luke ali se javlja sekretarica i stalno izbacuje da sam birala pogrešan broj?!

(недеља, 08. апр 2012, 19:30) - Sladjana Sekulic [нерегистровани]

o inkluziji

Hvala vam sto otvoreno pricate o problemina sa kojima se suocavaju roditelji dece sa,kako je moj prijatelj rekao,poteskocom koja se zove AUTIZAM! Roditelj sam decaka koji je u AUTIZMU,ponosna majka decaka Ognjena,koji je mali andjeo. Prosli smo dugacak put dok nismo dosli do redovne skole,koju sada pohadja,cetvrtog razreda OS "22. oktobar" u Surcinu.Zahvalni smo inkluzivnom programu,skoli,interresornoj komisiji,opstini Surcin na podrsci koju nam pruzaju.Posebno DECI iz Ognjenovog razreda koji su,a da to ne znaju,njegovi najbolji terapeuti i uciteljici Goci Rajic nam velikom srcu u koje je primila Ognjena. Roditelji dece sa AUTIZMOM NE ODUSTAJTE,BORITE SE ZA INKLUZIJU JER TO MOZE POMOCI VASEM DETETU. SAMO NAPRED!!!!!!!!