Историја „Песме Евровизије“ - први део

Почеци „Песме Евровизије“ – од радијског преноса до колор телевизије

После 65 година први пут смо остали без „Песме Евровизије“, такмичења које „нико не гледа“, а сви коментаришу, ТВ програма који или волите или мрзите. Подсећамо вас на настанак и развој музичког такмичења које је утицало на Европу, али и читав свет.

Пандемија коронавируса навела је организаторе „Песме Евровизије“ да откажу овогодишње издање у Ротердаму, што се догодило први пут од почетка одржавања такмичења 1956. године.

Идеју о „Песми Евровизије“ покренула је Европска радиодифузна унија (ЕБУ), која је настала 1950. године са циљем да окупи радијске и телевизијске емитере Европе који би међусобно размењивали садржаје и информације.

Састанак у Монаку 1955. године на којем су чланови ЕБУ-а разговарали о стварању паневропског музичког такмичења које би ујединило ратом разорену Европу, а надметање би било слично музичком фестивалу у италијанском граду Санрему. На челу комитета за организацију новог такмичења налазио се Марсел Безенсон, а за првог домаћина одређен је Лугано у Швајцарској.

Прво такмичење

Премијерно издање „Песме Евровизије“ одржано је 24. маја 1956. у театру „Курсал“ у поменутом швајцарском граду и знатно се разликовало од свих каснијих такмичења. Надметало се седам земаља – Белгија, Западна Немачка, Италија, Луксембург, Француска, Холандија и Швајцарска, а свака земља могла је да пошаље по две песме, па је тако било 14 такмичарских композиција.

Први „Евросонг“ је био радијски програм, али се такмичење емитовало и на телевизији, за оне срећнике који су у то време поседовали ТВ пријемник. Снимак такмичења није сачуван, а постоји само снимак извођења победничке композиције Refrain, швајцарске представнице Лис Асије.

Победника су бирали чланови жирија из свих земаља учесница који су морали да дођу у Лугано како би учествовали у тајном гласању. Све земље су, осим Луксембурга, послале своје чланове жирија, те је уместо њих гласао жири из Швајцарске. Пошто је гласање било тајно, могло се гласати и за своју земљу, што је оставило простора за нагађање да су управо ова правила помогла домаћину да дође до победе.

Резултати гласања никад нису објављени, а већ од наредног такмичења гласови чланова жирија били су доступни јавности.

Музичко такмичење се шири Европом

Следеће године такмичење је одржано у Франкфурту, у Западној Немачкој. Нагађало се да је домаћин одабран на основу тога што је немачки представник заузео друго место у Лугану, али то никад није потврђено. Правило да победничка земља следеће године организује такмичење још није било уведено, већ је постојала идеја да све земље учеснице у неком тренутку угосте европске музичаре.

Такмичењу у Франкфурту су се придружиле Аустрија, Велика Британија и Данска. Због већег броја такмичара било је потребно практичније решење за домаћина. ЕБУ је одлучио да домаћин следећег такмичења буде Холандија која је победила у Франкфурту и од тада се организација фестивала увек нуди победнику из претходне године.

Број такмичара се из године у годину увећавао, па је тако на „Песми Евровизије“ 1961. године у Кану учествовало 16 држава, којима су се те године прикључиле Финска, Шпанија и Југославија, која је била једина комунистичка земља која се такмичила.

Прва представница Југославије била је Љиљана Петровић која је извела песму Неке давне звезде чији је текст написао чувени Мика Антић, а музику Јоже Прившек. Љиљана Петровић је у Кану заузела осмо место.

Преседан испред Далијеве скулптуре

Током шездесетих година број земаља учесница се није много мењао, а прво такмичење које је емитовано у колору било је 1968. године из Лондона. Такмичење је одржано у „Ројал Алберт холу“, а своју прву победу је остварила Шпанија коју је представљала млада певачица Масијел са песмом Ла ла ла.

Европа се следеће године окупила у Краљевском позоришту (Teatro Real) у Мадриду, а за дизајн промотивног материјала и израду скулптуре која се налазила на сцени био је задужен познати уметник Салвадор Дали.

Након 14 година такмичења у Мадриду се догодило незамисливо – четири земље које су се нашле на врху табеле имале су исти број поена. Због тога што правило о одређивању победника у оваквим ситуацијама није постојало, такмичење одржано у Мадриду било је једино које је имало четири победника – Велику Британију, Француску, Холандију и Шпанију, која је постала прва земља са две узастопне победе.

Пошто су четири земље победиле, поставило се питање ко ће бити домаћин следећег „Евросонга“. Велика Британија и Шпанија су организовале претходна два такмичења, па је ЕБУ донео одлуку да се такмичење одржи у Холандији или Француској. Одлука да се „Песма Евровизије“ 1970. године одржи у Амстердаму донета је бацањем новчића. 

Због нејасних правила у вези са победником, Аустрија, Норвешка, Португалија, Финска и Шведска су одлучиле да бојкотују „Евросонг“ у Амстердаму, што је довело до тога да на такмичењу наступи само 12 земаља – најмање учесника од 1959. године.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(уторак, 12. мај 2020, 14:15) - anonymous [нерегистровани]

Песма евровизије

Слажем се са коментаром да се не памте победници од пре 2-3 године и да се те песме не певуше.
Перја, батаци, деколте...шунд. А од музике, по мени, ништа, или ништа значајно. Или ја дуго памтим.
А памтим 1970. годину, био сам основац, али ми и сада дође повремено Серђо Ендриго и његова Нојева барка (арка ди Ное). Предиван рефрен, стара добра времена...

(уторак, 12. мај 2020, 12:41) - Petar Krajic [нерегистровани]

Sramno ponasanje

Svaka cadt tako i treba ono je sramno i jadno da se iko onako ponasa.

(уторак, 12. мај 2020, 10:21) - Matorac [нерегистровани]

Istina

Потписујем овај коментар. Данас се песме гледају, много више него што се слушају. Све је важније од квалитета саме песме. Само перушке и батаци као у мјузик-холовима од пре сто година. У праву је коментатор кад каже да се нико неће сетити победничке песме од пре 2-3 године, нити ће моћи да је запевуши.

(понедељак, 11. мај 2020, 23:31) - 1998 [нерегистровани]

ESC fan

Kao neko ko je veliki obozavalac Pesme Evrovizije, zalim zbog toga sto je takmicenje 2020. otkazano. Ali sam se pomirio sa tim, sta da se radi. Inace jako lepo uradjen clanak.

(понедељак, 11. мај 2020, 10:12) - anonymous [нерегистровани]

Eurosong

Dok je jos bio festival pjesme i podjedjivalo se i bez engleskog jezika i pjesmama koje se jos uvijek pamte. Danas parada scene i zastava. Moze li se iko sjetiti pobjednicke pjesme od prije 2-3 godine i zapjevusiti?

(недеља, 10. мај 2020, 15:09) - Дистант Маск [нерегистровани]

Без Евровизије и без свих лепота слободног и нормалног живота

Лепо је и природно што многи мисле да је све оно што из дана у дан губимо од вредности слободног живота, да је све то само привремено, тренутно - до повратка оних лепих и насмејаних дана, до повратка природи, до повратка Евровизије, ...
Али на велику жалост - тога неће бити.
Скоро све позиције врховних аутритета у свету заузеле су персоне које се далеко више баве објашњавајући људима да "повратка на старо више нема", да је природни и нормални живот дефинитивно укинут, него што се баве струкама преко којих су дошли на те позиције. Свака част и поштење изузецима - којих има изузетно мало и који морају да буду тихи ... што тиши.
Ко зна на колико још таласа епидемије до следећег пролећа, колико још мртвих и упропашћених ... Колико потонулих у сиромаштво, беду ... Колико деце без родитеља и колико родитеља без деце ...
Следећег пролећа нећемо морати да држимо дистанцу, биће нас довољно мало да ће дистанца бити загарантована.
Зато уживајмо у сећањима на прошлост, у прелепим хронологијама, биографијама, путописима и надајмо се да ће нас Господар Вируса још дуго заобилазити ...

(недеља, 10. мај 2020, 14:52) - anonymous [нерегистровани]

Evrovizija

Hvala Vam na odličnom tekstu. Smatram da je Evrovizija takmičenje koje nas svake godine navede da zaboravimo i na probleme i stresove i bar za tih nedelju dana uživamo u muzici iz različitih regiona i neizvesnosti glasanja, koliko god nekada bilo konfuzno. Mislim da bi sada Evropi Evrovizija bila najviše potrebna, obzirom na nastalu situaciju. 99% onih koji pričaju loše o ovom takmičenju nisu ga nikada ni pogledali. Evrovizija će nastaviti da živi, da se unapredjuje i da mnogima bude onaj period godine na koji svi čekaju.

(недеља, 10. мај 2020, 10:50) - eurofan [нерегистровани]

Hvala

Prelep tekst!