Читај ми!

Legende - Dado Topić

Legendarni Dado Topić, u svojoj karijeri bio je član grupa „Dinamiti“, „Korni grupa“ i „Tajm“.

Topić je svoju muzičku karijeru započeo kao srednjoškolac u grupi „Đavolji eliksiri" u kojoj je gitaru svirao Josip Boček, a Dado je svirao bas i pevao. Nakon toga, obojica su bili u grupi „Lavine", a 1967. godine su se priključili osječkim „Dinamitima". Krajem 1969. godine stigao je poziv da se priključi „Korni grupi" i zameni pevača Dalibora Bruna. Septembra 1971. godine Topić je napustio Korni grupu i u Zagrebu je uz pomoć menadžera Vladimira Mihaljeka osnovao grupu „Tajm". Grupa je službeno nastala u novembru, a u prvoj postavi su bili: Dado Topić (vokal), Tihomir Pop Asanović (klavijature), Vedran Božić (gitara), Mario Mavrin (bas), Ratko Divjak (bubnjevi) i Brane Lambert Živković (klavir i flauta). Debitantska ploča „Tajm" za koju je većinu pesama Dado napisao još dok je bio u „Korni grupi", objavljen je polovinom 1972. godine. Kreće se i sa koncertima koji su bili uspešni, a do prestanka rada originalne postave došlo je u januaru 1973. godine. Tajm je nastupio na „BOOM 76" festivalu, a koncertna verzija pesme „Da li znaš da te volim" je zabeležena na ploči „BOOM 76" (izdavač PGP RTB 1976. godine).

Krajem 1977. godine propala je ideja o formiranju grupe u kojoj je trebalo da budu Kornelije Kovač, Dado Topić, Ratko Divjak, Čarli Novak, Sloba Marković i Josip Boček, pa je grupa Tajm zvanično prestala s radom.

Godine 1979. snimio je jedan od najvećih ex-yu hitova „Flojd" Zorana Simjanovića, napisan za film „Nacionalna klasa" reditelja Gorana Markovića.

Topić je jedan od najautentičnijih muzičara sa prostora nekadašnje države, a i danas nastupa na koncertima i festivalima.  

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се