Legende - Miša Aleksić

Muzičar, kompozitor, pisac i najpoznatiji bas gitarista srpskog i jugoslovenskog rok benda „Riblja čorba“, Miroslav Miša Aleksić, rođen je 1953. godine u Beogradu.

Kao bas gitarista i vokalista, Miša je karijeru započeo 1970. godine u bendu „Rojali", koji je iste godine osvojio drugo mesto na takmičenju u organizaciji urednika emisije Radio Beograda „Veče uz radio". Maturirao je u Sjedinjenim Američkim Državama, u Paschal High School 1971. godine. Iz tog vremena je ostalo zabeleženo da je s ostalim studentima osnovao rokabili bend „Šaj-Muh-Fuh" , a tokom boravka u Americi na njega je veoma uticala muzika grupa Grand Funk Railroad, Deep purple i Led Zeppelin.

Po povratku u Jugoslaviju, Miša je osnovao grupu „SOS", čiji su članovi bili Dragan Štulović (gitara), Dragan Tasić (gitara) i Stevan Stevanović (bubnjevi). Ipak, najznačajniji momenat u karijeri Miše Aleksića desio se 1978. godine, kada je zajedno sa Rajkom Kojićem i Vickom Milatovićem formirao grupu „ Riblja čorba", sa vokalom Borom Đorđevićem, koji je pre toga napustio bend „Rani mraz". S „Ribljom čorbom" će dostići neslućenu popularnost i uspeh, snimivši 19 studijskih albuma i osam albuma uživo. Odsvirao je na stotine koncerata u zemlji, regionu i širom sveta. On je, između ostalog, i autor velikih hitova „Amsterdam", „Ostaću slobodan" kao i refrena pesme „Ostani đubre do kraja".

Tokom svoje karijere Aleksić je pisao pesme i za Zdravka Čolića, Biljanu Petrović, Milorada Mandića i grupe „Džezi bel" i „Run go". Takođe, pored produciranja albuma „Riblje čorbe", bio je i producent albuma za bendove „Ratnici podzemlja", „Džezi bel", „Minđušari", "Run go" i „Prozor". Pisac je autobiografske knjige „Uživo!", koja je objavljena 2011. godine. U njoj je otkrio mnoge tajne i nepoznate priče grupe „Riblja čorba", jedne od najpopularnijih rok grupa na prostorima bivše Jugoslavije.

Miša Aleksić je preminuo 29. novembra 2020. od posledica virusa Kovid-19.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи