Pop-rok azbučnik - Vampiri

Grupa „Vampiri“ osnovana je 1990. godine u Beogradu, u sastavu: Aleksandar Eraković Era (vokal i vođa benda), Dejan Pejović, Dejan Petrović i Dušan Varda (prateći vokali), Dušan Pavlović (gitara), Dejan Jovanović (bas), Goran Redžepi (bubanj), Borko Borac (saksofon) i Dejan Tomović (klavijature). Svirali su muziku koja je bila popularna u Severnoj Americi, u periodu 1955—1965. godine.

Prvi album, „Rama lama ding dongˮ, koji je nazvan po istoimenoj, obrađenoj pesmi američke grupe „The Edsels ˮ, objavljen je za PGP RTB 1991. godine. Na njemu se nalaze brojni hitovi: „Doo-wop babyˮ, „Anđelaˮ, „San letnje noćiˮ, „Ljubav je sanˮ... Iste te godine nastupali su kao predgrupa na koncertu čuvenog sastava „Vaya Con Diosˮ i učestvovali na festivalima: „Beogradsko prolećeˮ(izvodeći obradu pesme „Beogradeˮ Đorđa Marjanovića) i „MESAMˮ, na kome su pobedili izvodeći kompoziciju „Meni njena ljubav trebaˮ, za koju su dobili nagradu za otkriće godine. Nakon toga, krajem godine usledilo je i objavljivanje drugog albuma, pod nazivom „Tačno u ponoćˮ. Godinu dana kasnije nastupili su na „Jugovizijiˮ, poslednjem jugoslovenskom izboru za predstavnika na „Pesmi Evrovizijeˮ, a njihova pesma „Ding ding dongˮ osvojila je drugo mesto. Komponovali su i muziku za film „Mi nismo anđeliˮ, Srđana Dragojevića, a krajem godine objavili su i svoj treći album, „Be-Beˮ. Bend je prestao sa radom 1993. godine, a trojica njenih članova osnovala su novu grupu (sa članovima nekadašnje grupe „U škripcuˮ), „Familijaˮ.

Ipak, grupa „Vampiriˮ u novom sastavu, koji čine Aleksandar Eraković, Dejan Tomović, Dragan Novaković, Saša Petrov i Srđan Milenković, objavljuje album „Plavi gradˮ (PGP RTS, 1995). Dve godine kasnije izdat je i njihov poslednji album, „Monkey foodˮ.

Koncertom u Centru „Savaˮ pokušali su da nastave svoj rad i saradnju, 2012. godine, ali i pored nekoliko koncerata održanih širom Srbije, snimili su samo jednu pesmu, „Put za pravi putˮ (2015).

 

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи