Legende - Leb i sol

Leb i sol je makedonska grupa, osnovana 1. januara 1976. godine. Prvu postavu činili su: Vlatko Stefanovski (gitara), Bodan Arsovski (bas-gitara), Nikola Dimuševski (klavijature) i Dimitrie Čučurovski (bubnjevi). U studiju Radio Skoplja snimaju svoje prve snimke: „Etida br.3", „Devetka“ i „Pesma za nas“. Njihova muzika sadrži elemente roka, džeza i makedonske etno muzike. Prvi nastup van garanica SR Makedonije imali su u Novom Sadu, aprila 1977. godine, kada nastupaju kao predgrupa Dragu Mlinarecu. Iste godine nastupaju na omladinskom festivalu u Subotici, gde osvajaju nagradu i potpisuju ugovor sa diskografskom kućom PGP-RTB. U septembru 1977. godine objavljuju svoj prvi album Leb i sol,za PGP RTB producent na materijalu bio je Josip Boček, sa kojim sarađuju i na sledećem albumu.

Leb i sol su prvenstveno bili koncertni sastav, kojima je nastup uživo služio za improvizacije i iskazivanje instrumentalne virtuoznosti. Na Opatijskom festivalu, 1978. godine, izvode pesmu „Aber dojde Donke" sa kojom osvajaju nagradu za „Najbolji umetnički dojam i najuspješniju primjenu folklornog izraza". Nakon toga postaju jedna od značajnijih rok sastava sa područja bivše Jugoslavije. Poslednji album Antologija, izdaju 1995. godine, je dvostruka CD kompilacija koja sadrži pregled njihove kompletne muzičke karijere do tada. Poslednji koncert sastav Leb i sol održao je su 13. decembra 1995. godine u Solunu nakon toga se razilaze, članovi sastava se posvećuju solo karijerama. U aprilu 2006. godine sastav se ponovo okuplja kako bi obeležili 30 godina svoga postojanja. Postava koja je krenula na turneju po zemljama bivše Jugoslavije bila je u sastavu Vlatko Stefanovski, Bodan Arsovski, Garabet Tavitjan i Koki Dimuševski.

 

Izvor slike sa naslovne strane: Ajta - Sopstveno delo, CC BY-SA 3.0 rs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24780542

 

broj komentara 0 pošalji komentar