Читај ми!

IN MEMORIAM - Đorđe Marjanović

Đorđe Marjanović, legenda jugoslovenske i srpske zabavne muzike, vrhunac popularnosti je dosegao u periodu od 60-ih do kraja 80-ih godina prošlog veka. Rođen je u Kučevu 1931. godine. Profesionalnu karijeru započinje 1958. godine u Nišu. Pozvao ga je šef jednog beogradskog orkestra da peva u pauzi između nastupa pevača zabavne i narodne muzike. Đorđe je otpevao četiri pesme: „Zvižduk u osam“, „Plavo u plavom“, „Stidljiva serenada“ i kantri pesmu iz jednog filma. Publika je tako dobro reagovala da je tražila bis. Njegovo pojavljivanje na televiziji sa pesmom „Zvižduk u osam“ odmah se pretvorilo u opšte oduševljenje. Đorđe je bio pevač zabavne muzike sa specifičnim scenskim nastupom, on nije samo stajao za mikrofonom već je padao na kolena, u emotivnom naletu plakao, bacao sako u publiku. Obožavaoci Đorđa Marjanovića - „Đokisti“, širom Srbije su osnovali brojne klubove.

Prvu LP ploču „Muzika za igru" Marjanović objavljuje 1959. godine za PGP RTB. Usledili su nastupi i brojne nagrade na jugoslovenskim festivalima zabavne muzike: Beogradsko proleće, Festival Opatija, Vaš šlager sezone, Splitski festival, Pesma leta... Od 1963. godine započinje karijeru i u Sovjetskom savezu. O tome kolika je bila njegova popularnost, govori podatak da je petnaest puta za redom nastupio na stadionu „Lenjin", svake večeri pred oko 15000 posetilaca.

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja a neke od njih su: Sretenjski orden trećeg stepena (2015), Zlatni mikrofon Radio Beograda (2016), Zlatna plaketa Beograda, priznanje Nacionalni estradno - muzički umetnik Srbije. Predsednik SSSR Mihail Gorbačov dodelio mu je Orden za učvršćivanje prijateljstva i širenje kulturnih veza između Jugoslavije i SSSR.

Đorđe Marjanović, i dan danas omiljeni pevač svih generacija, legenda i simbol nekog lepšeg i srećnijeg vremena, pravih vrednosti. Legendarni umetnik preminuo je u devedesetoj godini.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара