Šta reče?

Jezik je kategorija koja stalno evoluira, pa ni period pandemije u kojoj se svet već skoro godinu dana nalazi, nije ostao imun na ovu pojavu.

U naš svakodnevni govor, kao i u zvanični jezik medija i struke, uselile su se brojne, za nas nove reči i fraze. Današnje izdanje emisije „Šta reče” bavi se upravo onim što smo već počeli da nazivamo „korona - rečnikom” a što je Odsek za standardni jezik Insistuta za srpski jezik SANU, naučno kategorizovao.

Sa prof. dr Marinom Nikolić kao i sa dr Svetlanom Slijepčević Bijelivuk razgovarali smo o njihovom projektu „Rečnik pojmova iz perioda kovida”. Koliko se novih reči pojavilo tokom pandemije? Kako je pojava tih reči uticala na standardni srpski jezik a kako na svakodnevni govor na ulici ali i u medijima? Pitali smo naše sagovornice da li ih neki novi termin posebno nervira kao i ono najvažnije - da li nove reči i njihova upotreba ostavljaju psihološke posledice po stanovništvo? 

Pored uobičajenog zanimljivog reporterskog uključenja pokazaćemo vam da su u svetu muzikom počela da se bave čak i deca koja još uvek nisu rođena kao i to da će u Australiji dronovi početi da liče na koale.

Emisiju vode Ivana Vesić i Miodrag Stošić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво