Ars, Artifex

Jugoslovenska arhitektura u njujorškoj MoMi i monografija o braći Manaki, pionirima filma i fotografije u ovom delu sveta.

Muzej moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku najavio je za drugu polovinu 2018. godine reprezentativnu izložbu jugoslovenske arhitekture iz perioda od 1948. do 1980. godine, koja obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Detalji izložbe se još uvek čuvaju u tajnosti, a ono što smo uspeli da saznamo prenosi vam Dejana Jočović.
Janaki i Milton Manaki su samo deset godina posle braće Limijer u Francuskoj, započeli istoriju balkanske kinematografije. Otvorili su bioskop u Bitolju, a njihov „Atelje za umetničku fotografiju" bio je čuven i na dvorovima. Više od pola veka u njihovom rodnom Bitolju traje festival filmskih snimatelja „Braća Manaki". Robert Jankuloski, profesor i dekan Fakulteta za filmsku umetnost u Skoplju i direktor fotografije u brojnim filmovima, posvetio se izučavanju rada braće Manaki skoro dve decenije i plod tog istraživanja je monografija „Manaki - priča u slikama, o Janakiju i Miltonu", koja je predstavljena i u Beogradu i o kojoj nam kroz razgovor sa Robertom Januloskim priču donosi Svetlana Mladenović.

Kroz emisiju vodi Jelena Knežević.

Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара