Читај ми!

Branko Milisković "The Future Belongs to Them", galerija Menjačnica Gete instituta

Umetnik Branko Milisković predstavlja se u galeriji Menjačnica Gete instituta u Beogradu izložbom "Budućnost pripada njima", odnosno radovima koji su nastali kao reakcija na period pandemije u kojem se čitavo čovečanstvo našlo, ali i na sve nuspojave kolektivne psihoze koju je vanredno stanje prouzrokovalo - manipulacije, uslovljavanja, laži, hipokrizije, ratne eskalacije - dovedene do nivoa apsurda.

Projekat "The Future Belongs to Them" rađen je po principu fotografskog kolažiranja, figure, elemenata i pozadine, uključujući digitalni crtež i geometriju simbola. Prema rečima Miliskovića, rad je nastao kao inicijalna reakcija na period kroz koji je čitavo čovečanstvo prošlo, odnosno kroz koji još uvek prolazi, ali sa jednim drugačijim stanjem svesti - reklo bi se.

"Vreme globalne pandemije čije razmere nisu viđene još od pojave španske groznice, nakon Prvog svetskog rata. Moderno čovečanstvo se našlo u konfuznoj situaciji kada je, posredstvom interneta, onlajn medija i društvenih mreža, počela da se širi pandemija dezinformacija, lažnih i neproverenih vesti i sadržaja, i dovela javno informisanje do stanja potpune dubioze. Onlajn platforme, koje su paradigma virtuelne demokratije, dale su velike mogućnosti raznim manipulatorima da kreiraju javni diskurs zasnovan na oprečnim iskazima, digresijama, moći ubedjivanja lakovernih i zbunjenih ljudi, stvarajući opasnu situaciju u kojoj je nemoguće razlikovati istinitu informaciju od lažne", naveo je Milisković.

Paralelno sa medijskim manipulacijama na onlajn platformama, i javni mediji su, kako ukazuje Milisković, počeli da se ponašaju na sličan način - vođeni profitom, brojem klikbajtova, distribuirali su svakodnevno velike količine informacija, vesti, analiza i istraživanja, formirajući jednu kakofoniju koja je brojne ljude dovela do stanja hronične ankcioznosti, straha, a često i potpune otupelosti na granici sa nihilizmom.

Radovi na izložbi "Budućnost pripada njima" nastali su prilikom Miliskovićevog boravka u Njujorku polovinom novembra 2022.

(Izvor: SEEcult.org).

Gost će biti Branko Milisković.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се