Читај ми!

Ris Rista i telemetrijsko praćenje životinja

Neda Bogdanović i Branka Bajić

Mužjak kavkaskog risa koji je bio povređen na Đerdapskoj magistrali je nakon gotovo tromesečnog oporavka u Zoološkom vrtu u Boru, pre nekoliko dana pušten u prirodu. Pre puštanja u prirodu, ris nazvan Rista je obeležen satelitskom ogrlicom pomoću koje će biti praćeno njegovo kretanje u prirodi. Podaci sa ogrlice će značajno doprineti poznavanju ponašanja i ekologije ove strogo zaštićene vrste u Srbiji. U akciji zbrinjavanja risa i puštanja u prirodu učestvovali su predstavnici brojnih institucija, uključujući i Ministarstvo zaštite životne sredine i Biološkog fakulteta u Beogradu. O tome na koji način će biti analizirani podaci sa ogrlice kojom je obeležen ris, kao i o ogrlicama koje su postavljene drugim krupnim karnivorima u Srbiji razgovaraćemo sa Nedom Bogdanović sa Biološkog fakulteta.

U današnjoj emisiji ćemo razgovarati i sa Brankom Bajić iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković" koja je učestvovala u zimskom monitoringu populacija slepih miševa u Nacionalnom parku Đerdap. Saznaćemo i nešto više o metodama daljinske detekcije koje se koriste u praćenju populacija slepih miševa, kao i o značaju podataka koji se ovim metodama dobijaju u zaštiti retkih i ugroženih vrsta.

Autor emisije: Tomica Mišljenović  

 

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара