Читај ми!

Etnobotanika

O etnobotanici, odnosima ljudi i biljaka i mogućnostima korišćenja znanja tradicionalnih zajednica za održivi razvoj društva razgovaramo sa profesorom Peđom Janaćkovićem.

Prof. dr Peđa Janaćković je redovni profesor Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Pored brojnih botaničkih predmeta na kojima je angažovan, naš sagovornik je nastavnik i na kursu Etnobotanika i fitohemija na matičnom Fakultetu. U emisiji ćemo govoriti o kulturnim, socijalnim i ekonomskim aspektima upotrebe biljaka u tradicionalnoj medicini i ishrani, kao i o održivom korišćenju bioloških resursa.

Prof. Janaćković će predstaviti savremena etnobotanička istraživanja, a osvrnućemo se i na znanja i veštine koje uspešan istraživač u ovoj interdisciplinarnoj oblasti treba da poseduje. Poseban segment razgovora posvetićemo hrastovima, velikom rodu biljaka koji od davnina izaziva strahopoštovanje različitih naroda, a njegovi brojni predstavnici nalaze primenu u gotovo svim oblastima ljudskog delovanja.

U redovnoj rubrici, prof. Momčilo B. Đorđević govoriće o globalnoj inicijativi za pošumljavanje i pogubnim efektima čoveka na životnu sredinu.

Autor i voditelj: Tomica Mišljenović

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара