Читај ми!

Slobodan Gerić

Kontrabasista

 

Rođen je 1965. godine u Beogradu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Nebojše Ignjatovića.
Usavršavao se kod profesora Ludviga Štrajhera (Beč, Austrija) i Frančeska Petrakija (Sijena, Italija).
Nastupao je kao solista sa Beogradskom filharmonijom, Gudačima Sv. Đorđa, Niškim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Klagenfurta (Austrija), Beogradskim gudačkim orkestrom „Dušan Skovran", Simfonijskim orkestrom Akademije umjetnosti iz Banjaluke, Orkestrom „Ljubica Marić" i Omladinskom filharmonijom „Borislav Pašćan".
Dobitnik je nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najbolji koncert u 2007. godini, više prvih republičkih i saveznih nagrada, kao i Oktobarske nagrade grada Beograda za učenike 1984. godine, sa BGO „Dušan Skovran" 1991, kao i Nagrade grada Beograda za najbolji koncert u 2006. sa Gudačima Svetog Đorđa. Kao član raznih ansambala gostovao je u inostranstvu (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Nemačka,
Holandija, Belgija, Švedska, Austrija, Italija, Mađarska, Španija, Grčka, Ukrajina, Makedonija, Slovenija...).
Delovao je kao solo kontrabasista BGO „Dušan Skovran" 1985‒1992, i kao vođa kontrabasa Beogradske filharmonije 1994‒2007, a trenutno je angažovan kao solo kontrabasista Gudača Svetog Đorđa. Nastupa kao solista i kamerni muzičar sa Balkanskom kamernom akademijom, a član je i Etno džez ansambla „Ognjen i prijatelji". Bavi se i pedagoškim radom kao redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a mnogi njegovi bivši studenti su aktivni kontrabasisti u zemlji i inostranstvu. Bio je umetnički rukovodilac Škole za muzičke talente u Ćupriji od 2006. do 2010. godine.
Šef je Katedre za gudačke instumente od 2006. do danas.
(Biografija je preuzeta sa sajta FMU)

Autor emisije: Ana Ćirica

Napomena: Fotografija korišćena u članku je preuzeta sa Fejsbuk profila umetnika 

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара