Читај ми!

Stručni skup o Miodragu B. Protiću

Muzej savremene umetnosti Beograd

 

Povodom obeležavanja stogodišnjice rođenja Modraga B Protića a kao prateći program izložbe "Gospodstvo uma" priređenoj u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, početkom meseca u Muzeju savremene umetnosti organizovan je stručni skup posvećen ovom našem uglednom umetniku, osnivaču i prvom direktoru MSUB, kritičaru i teoretičaru umetnosti i piscu.

Stručni skup je fokusirao neke od najznačajnijih aspekata rada Miodraga B. Protića: njegov doprinos na planu umetnosti kao stvaraoca, doprinos u oblasti pisanja - likovne kritike i proze, kao i za Muzej najvažnijih rezultata ostvarenih tokom višegodišnjeg upravljanja institucijom, posebno u pogledu promovisanja i stvaranja muzejskih vrednosti koje su i danas prisutne u radu Muzeja.

Organizatorke skupa, Svetlana Mitić, muzejska savetnica i Katarina Krstić, viša kustoskinja, upriličile su skup kako bi svoje poglede na delo Miodraga B Protića dali i njegovi savremenici ali i mlađi istraživači. U četiri sesije, na skupu su govorili teoretičari umetnosti i profesori univerziteta: dr Jasmina Čubrilo, dr Jerko Denegri, dr Milan Popadić, dr Ivana Simeonović Ćelić, Jadranka Vinterhalter, iz Zagreba i Čedomir Janičić, iz Sombora.

U uvodnoj reči muzejska savetnica Svetlana Mitić je istakla da je Protić, pored ključne uloge za nastanak MSUB, bio konsistentan slikar sa zapaženom ulogom na domaćoj sceni, uz značajne nastupe na Venecijanskom bijenalu 1956. i Sao Paolu 1965. godine.

On je od 1951. do 1956. bio kritčar časopisa NIN, pisao je niz tekstova o savremenoj umetničkoj sceni, a bavio se posebno revalorizacijom pojedinih avangardnih pojava, poput Zenitizma ili Beogradskog nadrealizma. Srpskoj istoriji umetnosti dao je kapitalno ddvotomnu studiju "Srpsko slikarstvo XX veka". Prema njenim rečima, otvaranje MSUB 1965. godine, za Protića je bilo otelotvorenje lične vizije ali i uspostavljanje jednog kritičkog modela u našoj umetničkoj praksi.
Danas u Znakovima čućemo delove izlaganja sa stručnog skupa o Miodragu B. Protiću.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи