Читај ми!

Miodrag Samardžić

Gost Kluba 2 je vajar Miodrag Samardžić, čija je izložba „Pohvala ruci" otvorena u beogradskoj galeriji „Cepter".

„Gde bi se mogao pronaći (pra)uzrok nastanka ovih radova?", pita se u katalogu izložbe profesor Zdravko Joksimović, vajar. „U strasti sa kojom Miodrag pristupa klesanju, kovanju, brušenju, livenju, turpijanju... To je njegova ulaznica u tajne zanata koji se tehnološki nisu menjali vekovima. Sa takvom strašću se mogu voleti oldtajmeri, može se biti baštovan, pčelar, lekar, sa takvim strpljenjem se može biti pecaroš, sa takvim okom ornitolog, jednom rečju, sve što se poželi."

Na izložbi „Pohvala ruci" u Muzeju „Cepter" susrećemo se sa nekoliko serija skulptura ‒ četki, gedžeta, riba i cepelina, gde je autor svoje interesovanje usmerio ka tradicionalnim skulptorskim zanatima.

Miodrag Samardžić je rođen u Šapcu 1988. godine. Završio je Srednju školu za umetničke zanate, smer klesar, u Šapcu. Osnovne akademske studije okončao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Nikole Vukosavljevića, a master akademske studije na istom fakultetu u klasi profesora Dušana Petrovića 2014. godine.

Prvu samostalnu izložbu, koja je organizovana kao deo nagrade „Igor Belohlavek" na Oktobarskom salonu, imao je u decembru 2015. godine u holu šabačke biblioteke, posle koje je samostalno izlagao još tri puta. Takođe, učestvovao je na brojnim grupnim izložbama i dobitnik je još nekoliko nagrada. Kao samostalni umetnik, živi i radi u rodnom gradu.

U Klubu 2 sa Miodragom Samardžićem razgovaraćemo o radu i ljubavi prema profesiji u kojoj je, kako kaže, uvek „bogatiji za jedno saznanje, jer iz svakog iskustva čovek uvek može da nauči nešto novo. Proces učenja se ne završava, već traje dok postojimo".

Emisiju uređuje i vodi Tanja Živković.

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи