Читај ми!

Branimir Karanović i Jelena Janković

Branimir Karanović "Foto / Grafika - Uloga fotografije u grafici i grafičkom dizajnu 70-ih u Sloveniji i Srbiji", Galerija Grafičkog koletiva; Jelena Janković Nova galerija vizuelnih umetnosti

Krajem 60-ih godina prošlog veka u slovenačkoj grafici i grafičkom dizajnu uz ustaljene likovne elemente počeli su da se pojavljuju fotografski inserti. Korišćenje delića ili celih fotografija ubrzo postaje popularna izražajna tehnika, koja se može pratiti kroz cele sedamdesete, a i kasnije. Izložba "Foto / Grafika" premijerno je pokazana u Međunarodnom grafičkom likovnom centru (MGLC) u Ljubljani od aprila do juna 2022. godine, a u saradnji s Galerijom Grafičkog kolektiva izložba se u novembru i decembru 2022, prikazuje u ovom prostoru u delimično izmenjenom obliku.

Na izložbi u Galeriji Grafičkog kolektiva prikazan je izbor radova sa Ljubljanske izložbe dopunjen delima srpskih umetnika koji su takođe, u to vreme, koristili iste ili slične metodologije i načine izvođenja. Izložba nastoji da premosti često veštački postavljenu granicu između umetničke grafike i grafičkog dizajna, kao i granicu između "mainstream" umetnosti i alternativne produkcije. Gost će biti umetnik Branimir Karanović, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti i učesnik izložbe.

Nova galerija vizuelnih umetnosti (NGVU) tokom svog trogodišnjeg postojanja skrenula je pažnju stručne javnosti kvalitetnim izlagačkim programom ali i originalnim pristupom savremenoj umetničkoj produkciji. Svoj rad galerija zasniva na objedinjavanju i povezivanju svih segmenata umetničkog stvaralaštva, od odabira umetnica, saradnje s kustosima i produkcije umetničkih radova do prezentacije i promocije. Sastavni deo programa galerije takođe čine predavanja i razgovori relevantnih protagonista naše umetničke scene (umetnici, kustosi, teoretičari, kritičari) u nastojanju da se otvore pitanja i daju zaključci na teme bitne za fukcionisanje celokupnog umetničkog sistema.

Posebnu karakteristiku rada Nove galerije vizuelnih umetnosti čine radionice i art rezidencije koje su namenjene povezivanju i razvoju mladih umetnika, a jedan od važnih segmenata prakse NGVU jeste ustupanje ateljea i galerijskog prostora umetnicima, čime im se olakšava stvaralački proces, od ideje do realizacije i prezentacije. Gošća će biti Jelena Janković, jedna od umetničkih direktorki i vlasnica NGVU.

Urednik i voditelj: Sava Ristović

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи