Читај ми!

Šta će biti s mostom?

Vesna Marjanović, Bojan Kovačević, Marin Krešić, Peđa Ivković

Već nedeljama se ponovo ne stišava prašina, oko sudbine Starog savskog mosta u Beogradu. Vode se brojne polemike u javnosti. Ovaj most ne spada u najprometnije i najznačajnije mostove u glavnom gradu, verovatno nije ni jedan od najlepših, ali ono što ga izdvaja je njegova istorija.

Stari savski most su podigli Nemci tokom okupacije 1942. godine, za svoje potrebe. 1944. godine, pri povlačenju Namaca iz Beograda je miniran, ali ga je spasao učitelj Miladin Zarić. Stari učitelj je presekao detonatorsku žicu koja je bila upaljena i omogućio dalji prodor jedinicama Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije, kako bi se okupator proterao. Zaslugom i herojstvom učitelja Miladina Zarića je sačuvan. Na taj način, Stari savski most postao je i simbol hrabrosti i žrtve na čuvanje budućim generacijama.

Predlog gradske vlasti da se Stari savski most sruši i izgradi novi, u jednom delu stručne javnosti i Beograđana izazvao je oštre reakcije i žestoko se protive toj ideji, zalažući se da sadašnji most ostane. Deo struke smatra da novi most može da se sagradi, a da se ne poruši stari. Sem problema koji se tiču kulture sećanja, tu su i problemi saobraćaja i zagađenja.

Skupština Srbije usvojila je predlog da država podigne kredit koji bi omogućio rušenje Starog savskog mosta i izgradnju novog. U nedelju, 4. decembra u 12 sati u Skupštini opštine Stari grad zakazana je javna rasprava na temu rušenja mosta.

Može li se rekonstruisati Stari savski most, koji bi sačuvao svoje istorijsko mesto u vizuri grada? Da li je uobičajeno da se mostovi ruše? Da li postoje racionalni razlozi da se most ukloni? Ako se demontira, gde će završiti? Da li su građanima ponuđeni odgovori koji će uvažiti njihove potrebe kao korisnike javnog prostora? Zašto smo spremni olako da se odreknemo onoga što smo nasledili iz prošlosti? Da li dovoljno brinemo o kulturnom i istorijskom nasleđu?

Šta će biti s mostom i da li broji svoje poslednje dane? U Sporovima u kulturi govore Vesna Marjanović, generalna sekretarka organizacije „Evropa nostra Srbija", Bojan Kovačević, arhitekta i predsednik Akademije arhitekture Srbije, Marin Krešić, urbanista i Peđa Ivković, arhitekta.

Emisiju vodi Tanja Živković.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара