Čitaj mi!

Tijana Palkovljević Bugarski

Gošća emisije je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Galerija Matice srpske je tokom 2022. godine brojnim svečanim i važnim programima obeležila 175-godišnjicu postojanja. Trenutno je u Galeriji u toku značajna izložba ‒ „Uroš Predić, život posvećen lepoti i umetnosti", kojoj ćemo posvetiti pažnju. Osvrnućemo se i na postavku „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata", koja će biti završena ove sedmice.

Ovih dana je stigla vest da je dr Tijana Palkovljević Bugarski dobitnica Medalje kulture za očuvanje kulturnog nasleđa, koju dodeljuje Kulturni centar „Miloš Crnjanski", što je još jedan povod za razgovor u današnjoj emisiji U prvih pet.

Od kulturnih događaja nedelje izdvajamo 28. Festival autorskog filma, otvaranje izložbe crteža Živka Grozdanića Gere u Galeriji „Remont", koncert Britnovih „Iluminacija" u sali Beogradske filharmonije i beogradsku premijeru Nušićevog „Pokojnika", u režiji Egona Savina i u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Govorićemo i o novoj pesničkoj knjizi Nikole Vujčića „U jednom danu", koju je nedavno objavila izdavačka kuća „Arhipelag".

Emisiju priprema i vodi Sara Arsenović.

 

broj komentara 0 pošalji komentar