Čitaj mi!

Vladimir Janković

U današnjoj epizodi razgovaraćemo sa prof. Vladimirom Jankovićem sa Univerziteta u Mančesteru.

Profesor Janković je završio osnovne studije meterologije na Univerzitetu u Beogradu, a doktorat iz istorije i filozofije nauke stekao je na Univerzitetu Notr Dam. Posvećen je problematici naučne komunikacije, kao i odnosu nauke i društva, prvenstveno u oblastima meteorologije, klimatskih promena i medicine. Trenutno je predsednik grupe za istoriju meteorologije Kraljevskog meteorološkog društva.

Profesor Janković je održao jedno od uvodnih predavanja na konferenciji o otvorenoj nauci i naučnoj komunikaciji koju je organizovao Centar za promociju nauke 24. i 25. novembra u Beogradu, a njegov kratak boravak u Beogradu iskoristili smo da razgovaramo o izazovima naučne komunikacije u savremenom društvu, prvenstveno na primerima klimatskih promena i pandemije kovid 19.

U redovnoj rubrici, prof. dr Momčilo B. Đorđević donosi zanimljivosti iz sveta medicine.

Autor emisije: Tomica Mišljenović

broj komentara 0 pošalji komentar
Hoću da znam Hoću da znam

Autor:
Tomica Mišljenović

Emisija „Hoću da znam“, posvećena je popularnoj nauci, koja će svakog četvrtka od 9 do 10 sati, počev od 1. oktobra 2020. donositi pregled vesti i zanimljivosti iz sveta nauke, razgovore sa istraživačima i odgovore na pitanja slušalaca. [ detaljnije ]