Читај ми!

Đorđe Matić

U okviru petog jubilarnog programskog ciklusa „Poezija uživo!", koji organizuje Radio Beograd 2 u saradnji sa Zadužbinom Ilije Milosavljevića Kolarca, u subotu 10. decembra 2022. godine od 19 sati, u Kolarčevoj zadužbini biće održano veče pesnika Đorđa Matića, uz direktan prenos na talasima Radio Beograda 2.

Đorđe Matić (1970, Zagreb), pesnik, pripovedač, esejista i kritičar. Osim u Hrvatskoj, živeo je i u Italiji i Holandiji. U Amsterdamu je studirao englesku i italijansku književnost.

Autor je pesničkih zbirki: „Lingua franca" (2013), „Haarlem Nocturne" (na holandskom 2016), „Drugi zvuk" (2021), „Šifrirano, biografija - nove i odabrane pjesme" (2022), knjige eseja o muzici „Tajni život pjesama - hrvatska popularna muzika devedesetih" (2014) i „Tajne veze" (2017), te zbirke ogleda o srpskoj kulturi „Historija i savremenici" (2018).

 

Godine 2020. objavljene su mu dve esejističke knjige: na francuskom „Visage du silence - Lica tišine" i na srpskom „Senke naših predaka: otrgnuto od zaborava". Autor je romana „Nioktuda s ljubavlju" (2021). Urednik je i koautor Leksikona „YU mitologije" (2004) i koautor (s Merimom Ključo) trojezičnog muzičkog priručnika „Eastern European Folk Tunes" (2009). Uredio je više publicističkih knjiga, kao i nekoliko radova iz polja istorijskih nauka.

Prevodi s engleskog, italijanskog i holandskog jezika, kao i na te jezike. Sarađivao je na više albuma world i etno muzike i u Holandiji predvodio muzičku grupu Gađo orkestra, u kojoj je pevao i svirao udaraljke. Član je zagrebačkog časopisa Prosvjeta i saradnik portala Oko Radio-televizije Srbije. Član je Hrvatskog društva pisaca i Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

Ulaznice za program „Poezija uživo!" ljubitelji poezije i slušaoci Radio Beograda 2 mogu da preuzmu na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се