Читај ми!

Božićni post-u susret Bogu i čoveku

Gost emisije Hram je đakon dr Nikola Lukić, docent Katedre za liturgijsko bogoslovlje Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

„U dušama koje poste kako zapoveda naša sveta Crkva, počiva Gospod. Oni koji poste imaju nadu da će naslediti Carstvo Nebesko. Đavo se bori da ukine post. Ne govori nam odmah da ne postimo, već nam postepeno predlaže da ga malo ublažimo. To je za njega dovoljno, jer će kasnije tražiti sledeći ustupak, pa kada nas zatekne nemoćne, napašće nas i sasvim pobediti. Temelj svih dobrih dela je post. Njime se krote divlje strasti i odstupaju rđave želje. Sećanje na smrt, suze, celomudrenost, iščeznuće nečistih pomisli-rezultat su posta. Postom se saseca nebriga i nemar, poroci pogubni za dušu... Hrana kao i sva druga blaga, dar su Božiji. Upotreba njihova je razumna, a zloupotreba nerazumna i pogibljena. Ovaj život ti je dat za pokajanje-ne protraći ga na sujetna dela (zapis na ikoni). Treba da upoznamo dobro naše slabosti i bolesti, da bi preduzeli odgovarajuće mere... Ne plašimo se kada buntuje telo, jer ono hoće što je lako i udobno. To nije za našu duhovnu korist". (Sveti Isak Sirin-Plodovi posta)

Gost ovonedeljnog Hrama je đakon dr Nikola Lukić, docent Katedre za liturgijsko bogoslovlje Pravoslavno bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара