Читај ми!

Rak pankreasa – nova istraživanja

Svakog trećeg četvrtka u novembru obeležava se Svetski dan raka pankreasa, kako bi se skrenula pažnja na ovaj opasan karcinom sa petogodišnjom stopom preživljavanja od svega pet posto.

 

Karcinom pankreasa je visoko smrtonosna maligna bolest - sedmi vodeći uzrok smrti od raka širom sveta, a ako bi se registrovao u najranijoj fazi, stopa preživljavanja povećala bi se za čak 50 odsto. Naučnici širom sveta rade na otkrivanju novih terapijskih opcija za rak pankreasa, kako bi se stopa preživljavanja kod ove bolesti značajno povećala. Tome doprinosi i tim naše današnje gošće, dr Jelena Grahovac iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Da bi skratili vreme i smanjili visoke troškove razvoja novih lekova u terapiji raka pankreasa, istraživači iz ovog tima koriste koncept reupotrebe lekova koji mogu imati potencijal da modulišu nekoliko važnih aspekata patologije raka pankreasa. Razgovaraćemo o napretku istraživanja koja su u toku, potencijalima za njihovu primenu u kliničkoj praksi, modelima koji se koriste u istraživanjima, kao i o aktuelnim projektima koji doprinose ranijoj dijagnostici ili efikasnijem lečenju raka pankreasa u svetu.

U redovnoj rubrici, prof. dr Momčilo B. Đorđević donosi zanimljivosti iz sveta medicine.

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи