Читај ми!

Nezbiljnost i Narativni sentimenti

Tihomir Brajović i Nedeljka Bjelanović

Nezbiljnost, pesnička knjiga Tihomira Brajovića, tematizuje različita intimna doba, kao i pojedinačne i kolektivne sudbine prelomljene prevashodno kroz usud istorije, ali i horizont transcedenicije. Značenje ove neobične naslovne reči i onoga na šta ona upućuje razgranava se kroz pet ciklusa, pa se nestvarnost tiče detinjstava, dečaštva i mladosti, vezuje se za iluzije i čežnje, ali je i u najužoj vezi sa surovom istorijskom realnošću.

Nezbiljnost je tako, s naličja, i (ne)ozbiljnost ovog vremena, koje se pesnički intenzivno razmatra. Gde je u takvom svetu mesto poeziji, i kakva je njena uloga u društvenom smislu i životu pojedinca, još jedna je ključna tema ove knjige, o čemu, u Gutenbergovom odgovoru razgovaramo sa pesnikom Tihomirom Brajovićem.

Kako reagujemo na pripovedni tekst, koja su naša osnovna osećanja, i zašto u čitalačkom i interpretativnom smislu ne treba da ih zanemarimo tema je teorijske studije Narativni sentimenti Nedeljke Bjelanović, naučne saradnice Instituta za književnost i umetnost. Autorka smatra da je emocionalni sloj priče i naša reakcija na njega podjednako važan segment kao i ostali u analizi jednog književnog dela. Stoga beleži da „sentiment jedne proze nije samo puki objekt posmatranja, nego konstitutivni činilac što izlazi iz okvira same priče i širi se na 'stvarni' život, što je bila i ostala nadragocenija osobina književnosti".

O posticaju da se bavi ispitivanjem ove teme, o pripovednim postupcima koji posebno utiču na emotivnost pripovedanja, žanrovima u kojima je emocionalnost izraženija, i posebno o pojedinim osećanjima kao što su strah, tuga, sreća, razgovaramo sa našom gošćom.

Uređuje i vodi Sonja Milovanović

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се