Читај ми!

Svetski dan nauke za mir i razvoj

Svetski dan nauke za mir i razvoj, koji se obeležava svakog 10. novembra, naglašava značajnu ulogu nauke u društvu i potrebu da se šira javnost uključi u debate o novim naučnim pitanjima.

 

Svetski dan nauke za mir i razvoj takođe naglašava ulogu koju naučnici imaju u širenju našeg razumevanja izuzetne, krhke planete koju nazivamo domom i u tome da naša društva učinimo održivijim.

Primena osnovnih istraživanja je od vitalnog značaja za napredak u medicini, industriji, poljoprivredi, vodosnabdevanju, energetskom planiranju, životnoj sredini, komunikacijama i kulturi", potvrdila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2. decembra 2021, kada je podržala predlog za Međunarodnu godinu Osnovnih istraživanja za održivi razvoj. Svetski dan nauke doprinosi 2022. godini obeležavanjem upravo ove teme.

Posedovanje kapaciteta u fundamentalnim naukama je u interesu i razvijenih zemalja i zemalja u razvoju, s obzirom na potencijal za primene u podsticanju održivog razvoja i podizanju životnog standarda.

O značaju osnovnih istraživanja, potencijalima za njihovu priimenu u cilju dobrobiti celokupnog društva, ali I brojnim izazovima sa kojima se suočavaju naučnici u svetu i u našoj zemlji razgovaraćemo sa dr Aleksandrom Bogojevićem, direktorom Instituta za fiziku u Beogradu i prof. dr Tanjom Berić, redovnom profesorkom Biološkog fakulteta u Beogradu.

U redovnoj rubrici, prof. dr Momčilo B. Đorđević donosi zanimljivosti iz sveta medicine.

 

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво