Читај ми!

Veče Matije Bećkovića

Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca
Subota, 19. novembar od 19 sati

U okviru pete sezone programa „Poezija uživo!", koji organizuje Radio Beograd 2 u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca, u subotu 19. novembra 2022. godine od 19 sati, u Kolarčevoj zadužbini biće održano veče akademika Matije Bećkovića, uz direktan prenos na talasima Radio Beograda 2.

Matija Bećković je redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti. Rođen je 1939. godine u Senti, osnovnu školu završio je u selu Velje Duboko, niže razrede gimnazije u Kolašinu i Slavonskom Brodu, a višu gimnaziju sa maturom u Valjevu. Studirao je jugoslovensku i opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Za dopisnog člana SANU izabran je 1983. godine, a za redovnog 1991. godine.

Objavio je nekoliko desetina pesničkih knjiga, izabranih i novih pesama, među kojima se izdvajaju: „Vera Pavladoljska", „Metak lutalica", „Tako je govorio Matija", „O međuvremenu", „Reče mi jedan čoek", „Međa Vuka Manitoga", „Lele i kuku", „Ovo i ono", „Ćeraćemo se još", „Hleba i jezika", „Nisi ti više mali", „Kad budem mlađi", „Kad dođeš u bilo koji grad", „Prahu oca poezije", „Onamo namo", „Ljudmiline pesme" i mnoge druge.

O poeziji Matije Bećkovića objavljeno je nekoliko naučnih zbornika i monografija. Pesme su mu prevedene na mnoge svetske jezike i zastupljene u brojnim domaćim i stranim pesničkim antologijama.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za svoj pesnički rad: „Njegoševa nagrada", „Milan Rakić", „Jovan Dučić", „Desanka Maksimović", „Andrićeva nagrada", „Odzivi Filipu Višnjiću", „Nagrada Vukove zadužbine", Povelja Matice srpske za negovanje srpskog jezika...

Ulaznice za veče Matije Bećkovića u programu „Poezija uživo!" mogu se preuzeti na blagajni Kolarčeve zadužbine.

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво