Читај ми!

Boris Čakširan

Gost Kluba 2 je Boris Čakširan

Naš poznati kostimograf, koreograf, scenograf i reditelj Boris Čakširan, sebe bi „ipak najlakše definisao kao umetnika koji se realizovao u nekoliko oblasti".

Diplomirao je kostim i savremeno odevanje na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Duže od tri decenije je radio na brojnim pozorišnim, filmskim i televizijskim projektima, kako domaćim tako i međunarodnim. Kreirao je kostime za poznate domaće serije i filmove: „Kraj dinastije Obrenović", „Otvorena vrata",„Stršljen", „Spasitelj", „Tito i ja", „Crni Gruja", „Koreni", „Senke nad Balkanom", „Vratiće se rode", „Vreme zla", „Toma", „Kralj Petar Prvi", „Ime naroda" , „Heroji Halijarda" i dr... Za svoj rad u oblasti kostimografije i savremenog plesa dobio je značajne nagrade i priznanja. U Beogradu je 1998. godine osnovao ERGstatus plesni teatar, ali osnivač je i umetničkih udruženja u kojima se bavio inkluzijom osoba sa invaliditetom u oblasti plesa, kao i umetničkim radom sa mladima sa traumom, marginalizovanim grupama i ratnim veteranima.

Sa Borisom Čakširanom u Klubu 2 razgovaramo o kostimografiji i njegovim najnovijim projektima: izložbi pozorišnih kostima „Bajka, i u bajci šuma" koja je otvorena 3. novembra u Leskovačkom kulturnom centru, o plesnoj predstavi „O (Od) ustajanju, autorskom projektu kompanije „Strune u plesu", premijerno izvedenoj istog dana u Narodnom pozorištu u Beogradu, o koreodrami „700" koja će biti izvedena u Novom Sadu u slavu 700 godina manastira Gračanica i dr.

Urednik i voditelj emisije je Gordana Đurđević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво