Читај ми!

Boris Kuzmanović

Gost Kluba 2 je profesor Boris Kuzmanović.

Boris Kuzmanović je ilustrator za decu, koji je svojom maštom i talentom najmlađima priredio veliki broj knjiga, udžbenika i radnih listova za Kreativni centar. Mnoge od njih dobile su različita domaća i međunarodna priznanja. Na nedavno završenom 65. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu slikovnici „Babaroga" autorke Jelene Živanović, koju je ilustrovao Boris Kuzmanović, pripala je nagrada „Bogdan Kršić" za najlepšu dečju knjigu na beogradskom Sajmu knjiga.

Ova značajna nagrada je i povod da sa Borisom Kuzmanovićem razgovaramo o tome koliki je značaj ilustracija u knjigama za decu, da li je teško oživeti priče i likove, zašto je humor važan u knjigama za decu, da li je lako ilustrovati apstraktne pojmove, koliko tehničko doba i digitalizacija utiču na komercijalnu ilustraciju...

Boris Kuzmanović rođen je 1980. godine u Novom Sadu. Završio je srednju Umetničku školu za grafiku i dizajn „Bogdan Šuput" u Novom Sadu. Na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu upisuje smer za grafički dizajn i vizuelne komunikacije 1999. godine, a postdiplomske studije 2009. godine na predmetu grafika i oblikovanje knjige. Od 2008. nastavnik je (docent) na Univerzitetu Metropolitan. Od 2003. godine počinje saradnju sa više izdavačkih kuća u zemlji i inostranstvu sa kojima i dalje uspešno sarađuje. Do sada je uradio više od 50 slikovnica, knjiga, udžbenika i naslovnica sa oko 1000 ilustracija kako za decu tako i za odrasle. Učestvovao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu od kojih su najznačajnije: „Zlatno pero"‒ Beograd, Sajam knjiga ‒ Beograd, „Bib"‒ Bratislava (Slovačka), Sajam knjiga u Frankfurtu ‒ (Nemačka). Značajnije nagrade: „Zlatno pero 2003" ‒ Beograd, Nagrada XII Bijenala studentskog crteža SCG 2003, „Dositejevo pero 2010." Beograd, Na Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu, 2011. knjiga „Pet dunavskih čuda" autora Zorana Živkovića i ilustratora Borisa Kuzmanovića prezentovana je u sklopu dunavske strategije i imala je značajan međunarodni karakter.

U Klubu 2 sa Borisom Kuzmanovićem o ilustracijama, deci, mašti, smehu...

Emisiju vodi Tanja Živković.

Naslovna fotografija: Boris Kuzmanović, foto Univerzitet Metropolitan 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво