Читај ми!

Diskretni šum duge

Milan Popadić, Ana Bodroža

Nastala kao plod saradnje Moderne galerije Beograd i Kuće legata Beograd, a povodom prve godišnjice smrti značajne srpske i jugoslovenske umetnice, Milene Jeftić Ničeve Kostić (1943, Tomaševac, Vojvodina - 2021, Beograd) u prostoru privatne Moderne galerije Beograd predstavljen je izbor radova ove renomirane umetnice pod nazivom „MILENA JNK: DUGA U OBLAKU".

Sa fokusom na ranu fazu slikarstva Milene JNK, danas retko viđenu u javnosti, predstavljene su slike, crteži i reljefne slike nastale od početaka sedamdesetih do kraja devedesetih godina, i to iz ciklusa „Bele slike", „Životinje" i „Glave", predstavljajući dela iz privatnih kolekcija, kao i nekoliko dela iz Legata Milene JNK u Kući legata.

O radu Milene Jeftić Ničeve Kostić govoriće Ana Popović Bodroža, viša kustoskinja Kuće legata Beograd, koja je sarađivala sa Modernom galerijom Beograd na tekućoj izložbi i napisala tekst u bogato ilustrovanom katalogu.

Gost emisije je i prof. dr Milan Popadić, povodom njegove knjige „Diskretni šum peščanika", koja je objavljena u izdanju Centra za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Milan Popadić je redovni profesor upravo ovog fakulteta, pri Seminaru za muzeologiju i heritologiju Odeljenja za istoriju umetnosti.

Prof. dr Dragan Bulatović u svojoj recenziji o knjizi piše: „Pod slikovitim naslovom kao i pod razigranim reljefom u koji se pretvara raspravna struktura poglavlja i podpoglavlja ove knjige pažljivo je upakovan vrlo pouzdan pregled ključnih ideja o nasleđu koje su našle mesto u važnim istorijskim, filozofskim i naučnim strujanjima od pamtiveka do danas. Od samog Uvoda pa sve do zaključka primenjuje se jedan jednako ubedljiv i isto toliko zavodljiv istraživački postupak: pogled registruje jedan korak napred i jedan nazad, kako bi recimo i Huserl preporučio, da bi se u narednim poglavljima legitimno govorilo o jednom svetu koji kopni i jednom koji neumereno buja."

Naučna studija pisana jasnim i pitkim stilom, nedvosmislenim a slojevitim pristupom, knjiga je ovenčana dvema nagradama: nagradom Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije (Nagrada WIPO Medal for Creativity, u kategoriji za autora za monografsko delo/studijsku izložbu sa katalogom u oblasti društveno-humanističkih nauka) i nagradom za publikaciju godine ICOM Srbija (Međunarodni savet muzeja, ogranak u Srbiji).

Emisiju uređuje i vodi Mirjana Boba Stojadinović.
Naslovnu sliku potpisuje Material Core icons by Google

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи