Читај ми!

Gospodstvo uma: Miodrag B. Protić, život posvećen umetnosti

Svetlana Mitić, Katarina Krstić ‒ „Gospodstvo uma: Miodrag B. Protić", Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Stogodišnjicu rođenja Miodraga B. Protića (1922-2014), osnivača i dugogodišnjeg prvog upravnika Muzeja savremene umetnosti, značajnog likovnog stvaraoca, teoretičara i kritičara likovne umetnosti i pisca, Muzej savremene umetnosti u Beogradu obeležava izložbom „Gospodstvo uma: Miodrag B. Protić, život posvećen umetnosti" u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

Izložba je otvorena 20. oktobra, na dan kada je otvorena zgrade Muzeja i kada se obeležava praznik oslobođenja grada Beograda u Drugom svetskom ratu.

Pored delâ samog Miodraga B. Protića i ostvarenja drugih umetnika koja se nalaze u kolekciji Muzeja savremene umetnosti, na izložbi je predstavljena i raznovrsna dokumentarnu građa ne samo iz Odeljenja za umetničku dokumentaciju Muzeja već i iz arhive RTS-a, Arhiva Srbije i privatne arhive porodice Protić.

Izložba je podeljena na dva segmenta: „Portret ustanove" i „Portret umetnika", kojima su obuhvaćena dva bitna doprinosa Miodraga B. Protića savremenoj jugoslovenskoj, srpskoj i beogradskoj umetničkoj sceni.

U prvom segmentu, kroz umetnička dela savremenih umetnika i dokumentarne artefakte, prikazan je proces nastajanja najpre Moderne galerije 1958. godine, a potom i Muzeja savremene umetnosti 1965. godine. Muzej savremene umetnosti je prva ustanova sa jasno profilisanom jugoslovenskom orijentacijom u kolekcioniranju umetničkih dela moderne i savremene likovne umetnosti, ali i tada jedina ustanova tog tipa sa uspostavljenim visokim muzeološkim standardima. U tom kontekstu, Miodrag B. Protić prikazan je kao rukovodilac u konstituisanju ustanove, stvaranju infrastrukture buduće institucije i angažovanju na značajnim programskim poduhvatima. Neki od tih poduhvata su: serija izložbi Jugoslovenska umetnost XX veka, monografske retrospektive jugoslovenskih i srpskih umetnika, međunarodna saradnja sa relevantnim institucijama kulture i pokretanje procesa uključivanja Muzeja u savremene tokove muzejske prakse, koji će rezultirati i brojnim značajnim izložbama umetnika iz inostranstva.

Drugi segment izložbe posvećen je Protićevem slikarskom opusu. Pored dela iz ciklusa Sazvežđa, Horizonti, Maljeviču u čast, predstavljeni su i akvareli i pasteli do sada retko prikazivani a nastajali u istom hronološkom toku kada i pomenute slike. Sva dela su iz kolekcije Muzeja i Legata Miodraga B. Protića, koji je autor poklonio Muzeju 1994. godine.

Gošće emisije biće autorke izložbe ‒ Svetlana Mitić, savetnica, i Katarina Krstić, viša kustoskinja.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи