Читај ми!

Dnevni magazin kulture

Jedna nova nagrada obeležavaće od ove godine naš kulturni prostor – Gradska biblioteka Lajkovac je u znak sećanja na velikog pisca Radovana Belog Markovića, ustanovila nagradu sa njegovim imenom, a priznanje će u selu Ćelije, u porti Manastira Svetog Georgija biti uručeno Slavici Garonji Radovanac za roman „Šapati Male Vlaške“.

 

Svakog desetog oktobra, tradicionalno, na dan rođenja našeg nobelovca, smo i u Zadužbini Ive Andrića, a ovog će Andrićeva nagrada biti uručena piscu Igoru Marojeviću za pripovetku „Slikopisanje" iz knjige „Sve za lepotu" izdavačke kuće Dereta.

Iz Moderne galerije u Valjevu nam stiže priča o izložbi „Magija crteža 1931-2022". Postavka obuhvata 164 dela 123 umetnika, a zajednički imenitelj radovima je tehnika crtež, kao najstariji i najrasprostranjeni oblik likovnog izražavanja i temelj na kom počivaju svi vidovi likovnog stvaranja. Izloženi radovi svedoče o istorijatu i razvoju ove tehnike tokom devedeset godina u okviru različitih likovnih poetika, a mogućnosti stvaranja formalnog i semantičkog pluralizma tehnikom crteža predmet su izložbe.

Donosimo i osvrt Jelene Perić na jednu od predstava koje su obeležile prethodnu sezonu kod nas - „Kod večite slavine" Momčila Nastasijevića, u režiji Sonje Petrović i produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Najavljujemo i svečanu premijeru domaćeg porodičnog filma „Vučje bobice" koja će obeležiti otvaranje 18. Dečjeg filmskog festivala „KIDS FEST".

Emisiju uređuje i vodi Ranko Stojilović.

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи