Читај ми!

Sviđa mi se da ti ne bude prijatno: Identiteti žene

Darija S. Radaković, Biljana Jotić

 

Istoričarka umetnosti, nezavisna kustoskinja i tekuća direktorka Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu, Biljana Jotić u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka predstavila je istraživanje pod nazivom „Identiteti žene u savremenom vizuelnom stvaralaštvu". Ovo istraživanje sprovedeno je u okviru umetničkog projekta „Uspon žene u kulturi na Zapadnom Balkanu" koji je nicirala upravo Biljane Jotić, a posvećeno je ulozi i značaju žene u oblikovanju kulturne i društvene stvarnosti.
Sa jedne strane projekat „Uspon žene u kulturi na Zapadnom Balkanu" obuhvatao je trogodišnje aktivnosti, koje su obuhvatale i partnere iz gotovo svih zemalja proisteklih iz Jugoslavije.
Sa druge strane, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka upustio se u kvantitativnu i kvalitativnu obradu prikupljnih podataka istraživanja, i time doprineo kako sagledavanju rezultata projekta, tako i doprineo opštem informisanju javnosti o načinu percepcije aktivnosti žena u profesionalnoj umetničkoj sferi.
Detalje o tome odakle je poteklo interesovanje Biljane Jotić za ovu temu kao i šta nam kazuju rezultati, govoriće Biljana Jotić.

U toku je prvo predstavljanje radova Darije S. Radaković u većem obimu u Beogradu, a izložba nosi provokativan naziv „Sviđa mi se da ti ne bude prijatno" i odvija se u Novoj galeriji vizuelnih umetnosti. Kustos izložbe Branislav Dimitrijević u tekstu koji prati izložbu piše: „Najučestalija, gotovo svakodnevna, forma delovanja ove umetnice su i tekstualni radovi koji iskazuju neku vrstu direktne provokacije etabliranog vrednosnog sistema. Po njenom sopstvenom iskazu, zapravo je čitav njen rad posvećen radikalnom neslaganju sa 'autoritetima, mentalitetom i tradicijom pogrešnih izbora' a pre svega 'fokusiranju na posledice naših kolektivnih nepočinstava'".
Darija S. Radaković rođena je i odrasla u Bosni i Hercegovini, u Beograd je izbegla tokom rata, da bi se krajem prve decenije ovog veka sa porodicom preselila u Kanadu.
Kako je odluka autorke da ne istupa u javnosti, osim putem pisanih intervjua, u ovoj emisiji ćete čuti odgovore Darije S. Radaković glasom Vesne Lončarević.


Emisiju uređuje i vodi Mirjana Boba Stojadinović.

Naslovna slika rad je © Darije S. Radaković 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво