Читај ми!

Izložba „Sutra je ponedeljak"

Dragoljub Raša Todosijević „Sutra je ponedeljak", Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad

Dragoljub Raša Todosijević je jedan od najistaknutijih predstavnika naše neoavangardne, konceptualne scene sedamdesetih godina. Zajedno sa Marinom Abramović, Erom Milivojevićem, Nešom Paripovićem, Zoranom Popovićem i Gergeljem Urkomom, okupljeni oko Studentskog kulturnog centra, a na revolucionarnom talasu šezdesetosme, izveli su svojevrsni prevrat u srpskoj umetnosti i otvorili vrata za sve one kreativne eksperimente koji će uslediti u narednim decenijama.

Izložbu „Sutra je ponedeljak", autorka dr Sanja Kojić Mladenov, savetnica MSUV, zamislila je kao svojevrsnu retrospektivu. tj. skraćeni pogled na pola veka izuzetno intrigantnog stvaralaštva Raše Todosijevića. Pored radova iz kolekcije MSUV, na izložbi su predstavljena i dela iz umetničkih zbirki Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti Ars Aevi u Sarajevu i Centra za kulturu „Gradac" u Raškoj. Izložbu prati katalog sa tekstovima kustoskinje Sanje Kojić Mladenov i Mihe Colnera, istoričara umetnosti iz Slovenije. U okviru izožbe organizovani su i prateći programi, od stručnih vođenja do razgovora prof. Ješe Denegrija s Rašom Todosijevićem.

U okviru svoje avangardna umetničke prakse Todosijević se od sedamdesetih godina bavi veoma širokim dijapazonom problema i pitanja od uporišta društvenog i umetničkog konzervativizma, preko tema tradicionalizma i nacionalizma do razmatranja opštih društvenih vrednosti, a što je sve svojim umetničkim delovanjem učinio vidljivim i preporučavao ih opštoj kritici. Postojanje angažovanih umetničkih tokova u lokalnoj sredini koji su se odvijali paralelno sa inovativnim i radikalnim umetničkim praksama na međunarodnoj umetničkoj sceni potvrđuje praksa Dragoljuba Raše Todosijevića, što njegovo delo smešta u širi kontekst neoavangardne umetnosti. Izložba u MSUV ističe važnost doprinosa ovog autora, međunarodne afirmacije lokalne umetničke scene, a istovremeno i značaja institucionalne brige o zaostavštini savremenih umetnika i njenoj vidljivosti u široj javnosti.

Gost emisije biće Dragoljub Raša Todosijević.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво