Читај ми!

Narodni neimari Srbije - rukom po meri

Gosti Riznice: Stanko Kostić, umetnički fotograf i arhitekta dr Tihomir Obradović

„Ova izložba je, u stvari, zapis o narodnim neimarima, njihovoj duši izlivenoj u tvorevini zvanoj kuća, o bajkovitom svetu sela koje nestaje pred pseudomodernističkim poimanjem života. Ovo je pokušaj da se osvetli deo duše narodnog graditelja, njegovoj umešnosti da u prirodi preživi, ne uništavajući je već sa njom deleći dobro i zlo. Od njenih darova-drveta, blata, pleve, kamena - on je pravio kuće ne da pokaže ukrotiteljsku nadmoć već ljubav i razumevanje.

U takvim kućama su veštim rukama i generacijskim iskustvom ugrađeni pobeđeni strahovi i nade u opstanak. U njima je domaćin zasnivao porodicu, rađao decu, ženio i udavao, unuke dočekivao, u ratove odlazio i vraćao se iz njih, upokojene starce sahranjivao, i sam dostojanstveno stario, radovao se i tugovao, živeo s onom jednostavnošću do koje treba dorasti." (Stanko Kostić - Kuća kao duša - skica za razumevanje srskog narodnog graditeljstva)

Povodom izložbe u Galeriji nauke i tehnike SANU u Beogradu - Narodni neimari Srbije - rukom po meri, gosti ovonedeljne Riznice su autor izložbe, umetnički fotograf Stanko Kostić i arhitekta dr Tihomir Obradović.

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи