Читај ми!

Dijana Metlić

Gost Kluba 2 je Dijana Metlić, istoričar umetnosti i profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Govorimo o najnovijoj knjizi „Olga Kešeljević i Mark Barbeza. Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza".

Čuvena slika Bogdana Šuputa „Kafana u Parizu", iz 1939. godine, koja se nalazi u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, bila je inspiracija za jednu sasvim neobičnu knjigu. Prof. dr Dijana Metlić je svoju poslednju studiju ‒ „Olga Kešeljević i Mark Barbeza. Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza", u izdanju Galerije Matice srpske (edicija Umetnost i istorija). Bračni par Barbeza vezan je za srpsku sredinu jer su postali kolekcionari jugoslovenskog slikarstva i otkupljivali su brojna dela Tabakovića, Gvozdenovića, Lubarde i drugih. Takođe, Olga Kešeljević, istoričar umetnosti i nesuđena glumica, bila je najbolja prijateljica slikarke Ljubice Cuce Sokić, sa kojom se nalazi u prvom planu pomenute Šuputove slike.

Prof. dr Dijana Metlić svojom širinom u dosadašnjem istraživačkom radu, interpretira različite vidove umetnosti. Između ostalog, već dve decenije interesuje se za opus američkog i britanskog filmskog reditelja Stenlija Kjubrika. Doktorska disertacija odbranjena na Filozofskom fakultetu u Beogradu rezultirala je nagrađenom knjigom „Stenli Kjubrik: između slikarstva i filma", koju je objavio Filmski centar Srbije 2013. godine. Objavila je i knjigu „Slike prolaznog sveta. Odnosi francuskog i srpskog intimizma", u izdanju GMS 2017. godine, kao i monografiju „Nedeljko Gvozdenović. U potrazi za apsolutnim slikarstvom", 2018. godine, u izdanju SANU, povodom 50 godina od osnivanja Galerije SANU, čiji je osnivač bio akademik Gvozdenović.

U Klubu 2 sa prof. dr Dijanom Metlić razgovaramo o njenoj ljubavi prema umetnosti, istoriji, književnosti i filmu.

Emisiju uređuje i vodi Tanja Živković.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара