Читај ми!

Iva Vuković

Pijanistkinja

 

Rođena je 2000. godine, a sa 4 godine je počela da svira klavir u Muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković" u rodnom Čačku, u klasi Magdalene Popović. Školovanje je potom nastavila u Muzičkoj školi „Dr Miloje Milojević" u Kragujevcu, u klasi Natalije Tomić. Srednje muzičko obrazovanje stekla je u muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković" u Čačku, u klasi Vesne Janjić. Trenutno završava osnovne akademske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Aleksandra Serdara.

Ostvarila je značajne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima. U svoje najveće uspehe ubraja pobedu u najstarijoj kategoriji na međunarodnom takmičenju "Ohridski biseri" (Ohrid, 2022), 100 poena na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije (2017), Specijalnu nagradu za najperspektivnijeg pijanistu na Međunarodnom takmičenju u Radovljicama (Slovenija, 2019), a takođe je i laureat međunarodnih takmičenja u Stokholmu (2012), „Banjalučki bijenale" (BiH, 2018), Davorin Jenko (Beograd, 2017), Takmičenje mladih pijanista u Šapcu (2008, 2017). Više puta je proglašena laureatom na takmičenjima u Kragujevcu, Smederevu i Aranđelovcu. Proglašena je i za najuspešnijeg učesnika 56. i 58. Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije.  Dva puta je bila dobitnica prve nagrade na takmičenju „Petar Konjović" u Beogradu (2012, 2014), kao i nagrada na takmičenjima mladih pijanista u Sankt Peterburgu (Rusija, 2010), Festivalu slovenske muzike u Beogradu (2018) i takmičenju „Slavenski" u Beogradu (2017).

Nastupala je u svim značajnim koncertnim salama Srbije (Velika dvorana Kolarčeve zadužbine, Muzička galerija Kolarca, Beogradska Filharmonija, Studentski kulturni centar, Galerija Artget, Svečana sala MŠ „Stanković" i dr.

Aktivna je i na polju kamerne muzike, a sa ansamblom P PICCOLO, u klasi profesora Nemanje Stankovića, osvaja prvu nagradu na međunarodnom takmičenju Davorin Jenko u Beogradu. U decembru 2019. godine Iva je dobila specijalnu nagradu grada Čačka i proglašena je za najuspešnijeg studenta u prethodnoj školskoj godini.
Godine 2021. dobila je nagradu "Olga Mihajlović", kao najtalentovaniji student klavira sa Fakulteta muzičke umetnosti. Pohađala je seminare kod mnogih renomiranih profesora, među kojima su i Jurij Kot (Ukrajina), Boris Kraljević (Crna Gora), Valerij Sigaljevič (Rusija/Francuska), Arabel Moraguez (Španija)...

Do danas je održala više solističkih koncerata u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu i u Centru lepih umetnosti "Gvarnerius", a ostvarila je i brojne nastupe u rodnom Čačku i Novom Sadu (World conference of Isidor Bajic Piano Memorial).

Posebno izdvaja koncert u okviru Devetog Šopen Festa u Beogradu, koji je održan oktobra 2020. godine, u Skupštini grada Beograda.

Autorka emisije: Ana Ćirica

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи