Читај ми!

Čedomir Vasić "De-kon(s)trakcije", Galerija B2 (jun 2022.)

U nastavku avgustovkog osvrta na kvalitetne samostalne prezentacije umetnika, u Znakovima danas govorimo o izložbi profesora emeritusa Čedomir Vasića u beogradskoj Galeriji B2, u junu ove godine.

 

Na ovoj izložbi Vasić je dao letimični pogled u ideje i teme kojima se bavio tokom svog pedesetogodišnjeg stvaralaštva, grupišući dela u devet za njega bitnih poglavlja.

„Lucidno i precizno Vasić ovu postavku formuliše kao „De-kon(s)trakcije", budući da su tu sadržane i (de)konstrukcije i kontrakcije, i akcije i atrakcije, sa dodatnim pojašnjenjem u zagradi - sažimanje i prostiranje, višeznačno konstruisanje. Reč je o intenzivnom, uzbudljivom i zgusnutom putovanju kroz više od pet stvaralačkih decenija Čedomira Vasića, gde su markirane najznačajnije tačke i odlike tog puta - a to su trajna utemeljenost u antičkoj tradiciji, nenametljiva visoka erudicija, decentna subverzivnost i angažovanost, fini humor, nepretencioznost, kritičko preispitivanje istorije i mehaniza- ma sećanja, otvorenost ka eksperimentu i novim medijima, težnja ka proširenju polja slike ka vremenu i prostoru, trajna opredeljenost ka tzv. 'otvorenom delu'", zapisala je u predgovoru kataloga Danijela Purešević.

Čedomir Vasić se pojavio na našoj umetničkoj sceni krajem šezdesetih godina kao umetnik izrazito istraživački nastrojen u polju slikarstva, i iz tog ranog period svog stvaralaštva Vasić je na izložbi predstavio tri rada (slike-kolaže) potpuno kubističkog izraza, koji do sada nisu izlagani. Takođe, nikada nije predstavljena ni sveska u kojoj je tokom 1970. godine, podstaknut Vazarelijem, kao i izučavanjem raznorodnih teorija boje, promišljao i istraživao interakcije geometrijskih formi i kolorističkih odnosa.

Na izložbi su bili predstavljeni i primeri njegovih sintetičkih pejzaža kao i video iz sredine sedamdestih, kada je tokom studijskog boravka u Sjedinjenim državama počeo da eksperimentiše se medijima, što se ogledalo i u njegovom kasnijem stvaralaštvu. Ovaj kratak uvid u Vasićevo stvaralaštvo završava se s dva primera lentikularnih slika, koje su samo tehnički oslonac njegovoj ideji razmatranja odnosa spram istine, istorije i reprezentacije.

Čedomir Vasić pripada onoj maloj grupi umetnika koji jako dobro osećaju duh vremena i u koji vešto uklapaju svoj eruditski potencijal. Gost emisije biće Čedomir Vasić.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара