Читај ми!

Dragan Saračević: Neophodno je stalno se suprotstavljati beščašću

Dokumentarni program

Jedan od najistaknutijih gostiju na ovogodišnjim „Danima šilopajske panorame" turističko-kulturne, gastronomske i sportske manifestacije, održane pod pokroviteljstvom opštine Gornji Milanovac u Šilopaju od 22. - 24. jula 2022. godine, bio je protojerej u penziji Dragan Saračević, čija porodična istorija kao i njegov lični životni put, svedoče o dramatčnim posledicama koje je po srpski narod, Srbiju, moral i nacionalnu svest proizvelo udaljavanje Srba od svetosavskih temelja u titoističkoj Jugoslaviji i spremnost srpskih pripadnika ove ideološke matrice, da sa scene uklanjaju sve koji bi se našli na meti njihove pohlepe uvijene u ideološke oblande. Jedna od žrtava komunističkog terora i beščašća bio je i deda stric Dragana Saračevića, Ljubomir - Ljuba Saračević, industrijalac i veliki narodni dobrotvor iz sela Šilopaj, na Rudniku. Ljubomir Saračević je bio jedan od osnivača, najvećih akcionara i predsednik Izvozne banke Kraljevine Jugoslavije. Pored velelepne crkve u svome rodnom selu, čije je osvećenje 1939, izvršio Sveti vladika Nikolaj, Ljubomir Saračević je podigao hotel Avalu u Budvi, a kao anonimni dobrotvor, za opštenarodno dobro, podigao je u Beogradu bolnicu na Karaburmi i Dom za ratnu siročad na Avali. Ondašnja „Politika" je prilikom otvaranja ovih ustanova pisala da zadužbinar, dobrotvor želi da ostane anoniman. Na mestu predsednika Izvozne banke uhapšen je 1946. godine, i celokupna imovina mu je oduzeta.

Dragan Saračević, rođen 13. februara 1953. godine u selu Šilopaju na Rudniku, Srbija. Osmogodišnju školu je završio u svome rodnom mestu, školu učenika u privredi u Gornjem Milanovcu, a Bogosloviju Svata Tri Jerarha u Manastiru Krki, u Dalmaciji. Teologiju je studirao na Bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu. Parohijsku svešteničku službu je vršio najpre u svome rodnom mestu, a potom u selu Moravcima kod Ljiga. Godine 1985. dolazi u Australiju i kao paroh služi u hramu Svetog Georgija u Sidneju, potom u Melburnu, odakle prelazi u SAD gde službuje u Njujorku i Čikagu. Krajem 1990. godine vraća se u Australiju, u Sidnej, gde su ga nakon petooktobarskih promena čekala mnogobrojna iskušenja.

Autor je između ostalih knjiga: Hadži Đera i manastir Moravci, istorijska rasprava; Krštenje u Pravoslavnoj Crkvi na srpskom i engleskom jeziku; koautor je knjige „Vreme za odluku" (pitanje crkvene podele), štampane u Australiji i Americi. Bio je saradnik u radu na knjizi „Srbi u Australiji". Uskoro će biti objavljena sabrana dela Dragana Saračevića, u 10 knjiga, od kojih će jedna predstavljati memoare koji će rasvetliti veoma značajna dešavanja u okviru SPC u Australiji.

Autor emisije je Biljana Đorović.

Говори да бих те видео

Autor:
Група аутора

Серија полусатних документарних репортажа, за чији је скупни назив узета позната Сократова изрека: "Говори да бих те видео". Ова оригинална продукција Радио Београда 2 сједињује квалитете актуелног друштвеног ангажмана и култивисане радиофонске обраде. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара